Türk grafik tasarımcısı İhap Hulusi Görey eserlerinin grafik tasarımcılarna ve eserlerine etkisi
The impact og the works of graphic designer İhap Hulusi Gorey on graphic designers and their works
- Tez No: 620509
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AÇELYA BETÜL GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İhap Hulusi Görey, tasarımcı, grafik, Ihap Hulusi Gorey, Design, Designer, Graphic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Grafik tasarımı;verilen bir bilgiyi,yazıyı, resim ve renk kullanarak görsel mesaj haline getirme işidir. 1898'de doğan İhap Hulusi 1920 yılında resim eğitimi almak üzere Almanya'ya gitti.Önce Münih'te Heimann Schule atölyesinde üç yıl çalıştı, daha sora Kunstgewerbe Schule'ye devam ederek tahsilini tamamladı ve yurda döndü.İhap Hulusi, afişi yaparken buluşun önemine değinerek'' seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli'' diye yorumladı.1929'da İstanbul'da ilk atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı ve Alfabe'nin kapağını tasarlayan İhap Hulusi, Ziraat,İş,Yapı Kredi,Garanti vb.bir.ok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi.Suluboya çalışmalarının yanı sıra, son yıllarda hat sanatını modernize ederek başarılı örnekler veren İhap Hulusi Görey, 27 Mart 29862da İstanbul'da 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.Yaşadığı dönemde ve günümüzdeki birçok tasarımcıya da öncü oldu. Hala güncelliğini koruyan eserlerle bizlere ışık tutmayada devam etmektedir Bu çalışmamda İhap Hulusi Görey eserlerini görsel olarak inceleyip, Görey'in tasarımlarına benzer özellikler gösteren eserleri ele aldım.İlk olarak grafik tasarımının tanımı, İhap Hulusi Görey'in yaşamı, tasarımları ve bunların gerekliliği üzerinde durdum.Daha sonra İhap Hulusi Görey'den etkilenen kişiler ve onların çalışmalarını inceledim.Ayrıca grafik tsarımında İhap Hulusi Görey ıiığıyla beslenen sanatçıların tsarıma bakışlı ve farklılıklarına değinmeye çalıştım.
Özet (Çeviri)
Graphic design is to translate an information into a message by using writing, photo and color. Borned in 1898 , Ihap Hulusi went to Germany for painting education in 1920. HE worked at Heimann Schule studio in Munich for three years.Then he completed his education in Kunstgewerbe Schule and returned to Turkey. Ihap Hulusi stated that a poster should attract the audience and make there think.After establishing his very first studio in Istanbul in 1929, Ihap Hulusi designed the label of Clup Rakı and the cover of Alphabet . Also he worked with several private companies such as Ziraat, Is, Yapı Kredi and Garanti. Besides water color painting, Ihap Hulusi Gorey modernized calligraphy and gave successful examplesnin this field. and he passed away in İstanbul on 27th of March, 1986 , while he was 88. He has been a pioneer for lots of artist in his era and today. He still continues to enlighten us with his precious art pieces. In this study, I analyzed the products of Ihap Hulusi visually and also reviewed the other works which have similar features with the designs of Gorey. I try to demonstrate the definition of graphic design, life of Ihap Hulusi Gorey his designs and the importance of his designs.After that I have reviwed the people who were influenced by Ihap Hulusi and their works. I have also attempted to understand their views about design.