Yetişkin çiftlerde erken dönem ebeveyne bağlanma ile cinsel doyum arasındaki ilişki: Bağlanma stillerinin aracılık etkisinin yapısal eşitlik modeli ile test edilmesi
The connection between early stage parent attachment and sexual satisfaction in adult couples: The mediating effects of attachment style to be tested with structural equation modeling
- Tez No: 620729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: evlilik, evli çift, ana-babaya bağlanma, yetişkin bağlanma, cinsel doyum, marriage, married couples, attachment to parents, adult attachment, sexual satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, kadınların ana-babaya bağlanma düzeylerinin; kadının bağlanma stilini ve eşi ile kendisinin cinsel doyumunu ne derece etkilediği araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2015-2016 yılı içerisinde çeşitli illerde (İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Samsun) bulunanan evli çiftler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini çeşitli kurumlarda tesadüfi olarak belirlenen evli bireylere kapalı zarf içinde ölçeklerin elden dağıtılarak gönüllülük esasına dayalı olarak ulaşılmasını kapsamaktadır. Örneklem 23-60 yaş arası 165 çiftten (165 kadın, 165 erkek N=330) oluşmuştur. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Anne Babaya Bağlanma Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (Yiye II), Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (kadın/erkek) kullanılmıştır. Bu araştırmanın verilerinden elde eldilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22.0 programı ve Lisrel 8.80 paket kullanılarak analizler yapılmıştır. Yapılan yapısal eşitlik modelinin sonucuna göre; kadınların erken dönem ebeveyne (anne/babaya) bağlanmasının kendi ve eşlerinin cinsel doyumlarına etkilerinin olduğu ve kadınların yetişkin bağlanma stillerinin hem ebeveyne bağlanmayı hem de kendi ve eşi ile olan cinsel doyumunda aracılık rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that the level of attachment to the parents of the women; the woman's attachment styles influence herself and her partners sexual satisfaction .This research continues during the year 2015-2016 ,and includes population in various cities such as Istanbul, Izmir, Bursa, Eskişehir, Elazığ and Samsun by comprising married couples. The sample of the study randomly decided to married individuals in various institutions and is distributed in a sealed envelope from the hand and filling the scales relies on voluntary basis. Sample contains totally 165 couples (165 women and 165 men N=330), the ages between 23 to 60 years. In the research some personal information Form, Parental Bonding Scale, Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Golombok-Rust Sexual Satisfaction Inventory (GRISS), (Male/Female) were used. The findings from the data of this research analyzed by the 22.0 IBM SPSS statistics package program and statistical analysis of the data were done common way by using 8.80. According to the results of structural equation model, Womens own parent (mother/father early attachment style and the effects of their sexual satisfaction with their partner.At the end of the research it is showed that women's early attachment styles mediates the effect of both family and sexual partner attachment.