Tramadol hidroklorür'ün sürekli salım sağlayan plga ve peg-plga nanopartiküllerinin hazırlanması ve ın vıtro analizleri
Preparation and in vitro analysis of tramadol hydrochloride loaded sustained release plga and peg-plga nanoparticules
- Tez No: 620976
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SAVAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Çözücü buharlaştırma, Nanopartikül, Tramadol hidroklorür, Nanoparticle, Solvant evaporation, Tramadol hydrochloride
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Nanopartiküller, ilaçların kontrollü veya sürekli bir şekilde salınması istendiğinde etken maddenin polimerik materyallerle enkapsüle edilmesi veya matriks içinde dağıtılmasıyla elde edilen ilaç taşıyıcı sistemlerdir. Nanopartiküler sistemler vücut ortamında parçalanabilir özellikte olmalı ve parçalanma ürünleri toksik olmamalı, etken maddeyi çevresel etkilere karşı korumalıdır. İlaçların etkinliğinin, tolere edilebilirliğinin ve terapötik indeksinin artırılması, yan etki/toksisitenin azaltılması, stabilitenin ve hasta uyuncunun artırılmasında nanopartiküler sistemlerin olumlu etkileri vardır. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış olan, orta ve şiddetli ağrı tedavisinde kullanılan Tramadol hidroklorür (Tramadol HCl) merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan opioid ve opioid olmayan özellikler gösteren sentetik bir analjezik ilaçtır. Yarılanma ömrü yaklaşık 6 saat olan Tramadol HCl'nin günlük dozu 100-400 mg arasında ve maksimum dozu 400 mg'dır. Her 4-6 saatte bir verilmesi gereken Tramadol HCl'nin plazma seviyesinin dip veya tepe noktalarına ulaşması, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve uyuşukluk gibi merkezi etkili opioid benzeri yan etkiler ve baş ağrısı, terleme, ağız kuruluğu ve yorgunluk gibi monoaminerjik yan etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Tramadol HCl'nin bu yan etkilerinin azaltılması, hasta uyuncunun ve ilacın etki süresinin artırılması amacıyla intravenöz yolla uygulanması tasarlanan nanopartikül formülasyonları geliştirilerek, PLGA ve PEG-PLGA polimerleri ve stabilizan olarak Polivinil alkol (PVA), Sodyum kolat, Tokoferil polietilen glikol süksinat (TPGS), organik faz olarak Etilasetat ve Diklorometan (DCM) kullanılarak Tramadol HCl içeren nanopartiküllerin emülsiyon oluşturma-çözücü buharlaştırma yöntemiyle hazırlanması ve işlem parametrelerinin etkilerinin açıklanması, in vitro analizlerinin gerçekleştirilerek nanopartikül özelliklerinin belirlenmesi, hazırlanan nanopartiküllerin salım özelliklerinin belirlenerek Tramadol HCl içeren konvansiyonel enjeksiyonluk bir müstahzar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles are drug delivery systems obtained by encapsulating the active ingredient with polymeric materials or dispersing it in the matrix when controlled or sustained release of drugs is desired. Nanoparticular systems should be degradable in the body environment, and the disintegration products should be non-toxic and protect the active substance against environmental effects. Nanoparticular systems have positive effects in increasing the efficacy, tolerability and therapeutic index of drugs, reducing side effect / toxicity, increasing stability and increasing patient compliance. Tramadol hydrochloride (Tramadol HCl) is a synthetic analgesic drug with opioid and non-opioid properties acting on the central nervous system, approved by the Food and Drug Administration (FDA) for the treatment of moderate to severe pain. Tramadol HCl has a half-life of approximately 6 hours, with a daily dose of 100-400 mg and a maximum dose of 400 mg. Centrally acting opioid-like side effects, such as tramadol HCl reaching peaks and peaks in plasma levels, nausea, vomiting, dizziness and drowsiness, which should be given every 4-6 hours, and monoaminergic side effects such as headache, sweating, dry mouth and fatigue can reveal. In order to reduce these side effects of Tramadol HCl, to increase patient compliance and duration of action of the drug, nanoparticle formulations are designed to be administered intravenously and PLGA and PEG-PLGA polymers and stabilizing Polyvinyl alcohol (PVA), Sodium colate, Tocopheryl polyethylene glycol succinate (TPGS), Preparation of nanoparticles containing Tramadol HCl using Ethylacetate and Dichloromethane (DCM) as organic phase by emulsion-solvent evaporation method and explanation of effects of process parameters, carrying out in vitro analysis of nanoparticle characterization by determining the release properties of the prepared nanoparticles were compared with conventional.