Growth-maximizing government size: Evidence from Turkey
Büyümeyi maksimize eden kamu kesimi büyüklüğü: Türkiye'den bulgular
- Tez No: 621112
- Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: ARDL sınır testi, Ekonomik Büyüme, Kamu Kesimi Büyüklüğü, Türkiye, ARDL bound test, Economic Growth, Government Size, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tez çalışmasıyla amaçlanan iktisat/maliye literatürünün teoride ve pratikte eskiden beri en tartışmalı konularından biri olan kamu kesimi büyüklüğü - ekonomik büyüme ilişkisinin incelenmesi ve Türkiye için çeşitli kamu kesimi büyüklüğü göstergeleri bazında 1974-2016 dönemi için optimal kamu kesimi büyüklüğü tahmininin yapılmasıdır. Bu doğrultuda çalışmada ARDL sınır testi modelinden faydalanılarak öncelikle ekonomik büyüme ve kamu kesimi büyüklüğü arasındaki ilişkinin“ters U”şeklinde olup olmadığı test edilmekte ve daha sonra optimal kamu kesimi büyüklüğü oranları hesaplanmaktadır. Tezin ampirik bulguları, Türkiye'de kamu kesimi büyüklüğü ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir“ters U”ilişkisinin varlığına dair güçlü ve sağlam kanıtlar sunarak BARS eğrisinin geçerliliğini teyit etmektedir. Ayrıca, tezin ampirik sonuçları, merkezi yönetim bütçe harcamaları ve savunma harcamaları hariç tüm göstergelerin incelenen dönem için optimal kamu kesimi büyüklüğü oranının üstünde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle bu iki kamu kesimi büyüklüğü göstergesi dışındaki kamu kesimi büyüklüğü göstergelerinde optimal orana kadar yapılacak bir azalışın ekonomik büyüme oranını artırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the relationship between government size and economic growth, which has been one of the most controversial issues in both theory and practice in economics/public finance literature. Our main objective is to test whether the inverted U-shaped relationship between the government size and economic growth is valid for Turkey for the period 1974-2016 by using various proxy measures for government size. In the thesis, using the ARDL bound test model, firstly the relationship between government size and economic growth is tested whether there exist inversed U-shaped and then optimal government size ratios are calculated. Empirical findings of the thesis provide strong and robust evidence for the existence of an inversed U-shaped long-run relationship between government size and economic growth, confirming the validity of the BARS curve. Additionally, the empirical results of the thesis revealed that all proxy measures for government size except the total central government budget expenditures and defense expenditures, are above the rate of optimal government size for the period examined. Therefore, it is expected that a decrease in the government size except these two indicators would increase the economic growth.