Do frequent movers depend more on their romantic partners? Residential mobility, centrality of partners, and psychological well-being
Sık taşınanlar romantik partnerlerine daha mı bağlı? Taşınma sıklığı, partnerin merkeziliği ve psikolojik iyi-oluş
  1. Tez No: 621215
  2. Yazar: CANSU YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU CİNGÖZ ULU, DOÇ. DR. GÜL GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerleşimsel Hareketlilik, Romantik İlişkiler, Yetişkinlerde Bağlanma, Psikolojik İyi-Oluş, Residential Mobility, Romantic Relationships, Adult Attachment, Wellbeing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Geçtiğimiz on yılda yerleşimsel hareketlilik üzerine artan sayıdaki çalışmalar çoğunlukla yerleşimsel hareketliliğin benlik kavramı, sosyal ilişkiler ve psikolojik iyilik hali üzerindeki etkilerine odaklanmıştır (Oishi, 2010). Bu tez, yerleşimsel hareketliliği romantik ilişkiler bağlamında inceleyen ilk çalışma olma niteliğindedir. Üç çalışmada, eşin (veya uzun süreli romantik partnerin) sık taşınanların hayatında taşınmayanlara kıyasla daha merkezi olduğu ve onların psikolojik iyi olma halini daha fazla etkilediği hipotezleri test edilmiştir. Bu hipotezleri test etmek amacıyla geniş yaş aralığında büyük bir yetişkin grubundan veri toplanmıştır. Birinci çalışmada, geçmişte çok sık taşınmış olmanın eşe (veya uzun süreli romantik partnere) daha güçlü bağlanmayı yordayacağı hipotezi test edilmiştir. Sonuçlar sık taşınmanın, bağlanma ihtiyaçlarını karşılamak için eşe (veya uzun süreli romantik partnere) daha fazla öncelik verildiğini göstermiştir. İkinci çalışmada, sık taşınanların bir ölüm kalım durumunda annelerini değil eşlerini kurtarmayı tercih edecekleri hipotezi test edilmiştir. Sonuçlar sık taşınanların annelerine yardım etmek için kendilerini daha az zorunlu hissettiklerini ve bunun sonucu olarak eşlerine yardım etmeyi seçtiklerini göstermiştir. Üçüncü çalışmada, algılanan partner duyarlılığı ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin sık taşınanlar arasında daha güçlü olacağı hipotezi test edilmiştir. Sonuçlar, algılanan partner duyarlılığı ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin sık taşınanlar arasında daha güçlü olduğunu ve geniş aile ve yakın arkadaşlar ile yüz yüze görüşme sıklığının bu etkinin nedenini açıkladığını göstermiştir. Sonuç olarak, bu tez, taşınma sıklığının romantik ilişki süreçleri ve altında yatan mekanizmalar ile ilişkisini ilk kez göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Growing number of psychology studies on residential mobility in the past decade has focused mostly on the effects of residential mobility on the self-concept, social relations, and psychological well-being (Oishi, 2010). The present dissertation is the first to examine residential mobility in the context of romantic relationships. The present studies tested the hypotheses that marital (or long-term romantic) relationships play a more central role in frequent (vs. infrequent) movers' social networks and they serve as stronger predictors of personal well-being. These hypotheses were tested in three studies with large lifespan samples of adults. Study 1 investigated whether frequent residential change in the past would predict stronger attachment to romantic partners. Higher residential mobility predicted greater prioritization of marital (or long-term romantic) relationships over other social ties for meeting attachment needs. Study 2 investigated whether residential mobility predicts preference for spouse over mother. Frequent movers reported lower feelings of obligation to help their mother, which, in turn, predicted their preference to save their spouse (vs. mother) in a hypothetical life-or-death situation. Study 3 investigated whether residential mobility moderates the association between perceived partner responsiveness and well-being. The association between perceived partner responsiveness and psychological well-being was stronger among frequent (vs. infrequent) movers. This moderation was accounted by frequent movers' lower face-to-face contact with family and close friend networks. Overall, present studies demonstrated, for the first time, the associations of residential mobility with marital (or long-term romantic) relationship processes and the mechanisms underlying these associations.