Medyada sağlıklı birey sunumlarının izleyicilerde oluşturduğu algı: Sağlık programları üzerine bir araştırma
Perception of healthy individual presentations in the media: A research on helth programmes
  1. Tez No: 621241
  2. Yazar: AYŞEGÜL YETİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık ĠletiĢimi, Medya, Televizyon, Algı, Sağlık Programları, Health, Health Communication, Media, Television, Perception, Healt Programs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sağlık iletişimi bireyin ve toplumun sağlığının gelişmesi ve iyileşmesini hedeflemektedir. Medya araçlarının gelişmesi ve bireyler tarafından kullanımının artmasıyla kitlelere ulaşmada en etkin araç olan televizyonda yayınlanan sağlık programlarında artış görülmektedir. Hemen her kanalda yayınlanan sağlık programlarında, sağlıklı bir bireyin nasıl olacağı anlatılmakta ve bireyler üzerinde bir algı oluşturulmaktadır. Gündüz kuşağında yayınlanan bu programlar özellikle ev hanımları tarafından takip edilmektedir. Bu anlamda televizyonda yayınlanan sağlık programları bireyin sağlık bilgisi ve sağlıklı yaşamı üzerinde önem arz etmektedir. Bu araştırmada, televizyonda yayınlanan sağlık programlarının bireyler üzerinde oluşturduğu algı incelenmiştir. Bu bağlamda oluşturulan anket formu Konya'da yaşayan 401 ev hanımına yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bilgiler çeşitli analizlerle yorumlanmıştır. Buna göre; ev hanımları sağlık programlarını bilgi verici ve faydalı olarak değerlendirmektedir. Aynı zamanda ev hanımları programa çıkan hastaların gerçek hastalar olmadığı algısına sahiptir. Yine bu kişilerin iyileşme sürecini görmenin bireylere manevi destek sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health communication aims to improve and improve the health of the individual and the community. With the development of media devices and increasing use by individuals, the most effective means of reaching the masses is the increase in televised health programs. The health programs broadcast on almost every channel describe how a healthy individuals. These programs aired in the daytime generation are especially followed by housewives. However, it was concluded that seeing the healing process of the people provides moral support to the individuals. This study examined the perceptipn of televised health programs in individuals. In this context, the questionnaire was applied to 401 housewives living in Konya by face to face interview tecnique. The information obtained in the research has been interpreted with various analyses. Accordingly, housewives rate health programs as informative and beneficial. It also has the perception that patients. However, it was concluded that seeing the healing process of the people removed as patients provides moral support to the individuals.