Kurumsal itibarın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Hizmet sektöründe bir araştırma
The effect of corporate reputation on organizational commitment: A research in the service sector
- Tez No: 621272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Örgütsel Bağlılık, Kurumsal İtibar Yönetimi, Corporate Reputation, Organizational Commitment, Corporate Reputation Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada kurumsal itibarın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir teknoloji şirketinin çalışanlarına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Kurumsal itibar kavramı, yönetimi ve ölçümü ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde örgütsel bağlılık konusu incelenmiştir. Bu çerçevede, örgütsel bağlılığa yönelik yaklaşımlarla birlikte, örgütsel bağlılığın sınıflandırılması, örgütsel bağlılığın boyutları ve örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, kurumsal itibarın örgütsel bağlılık üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma yer almıştır. İstanbul'da hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir bilişim firmasının çalışanları ve yöneticilerine yönelik olarak bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda; kurumsal itibarın alt boyutlarından, duygusal çekicilik, ürün ve hizmetler, kurumsal vizyon ve liderlik, çalışma ortamı, finansal performans ve kurumsal sosyal sorumluluğun örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Kurumsal itibarın duygusal çekicilik alt boyutu, örgütsel bağlılık üzerinde en yüksek etkiye sahip unsur olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between corporate reputation and organizational commitment is investigated. For this purpose, a research is conducted on the employees of a technology company in the service sector. In the first part of the study, corporate reputation management is conceptually discussed and its importance is declared. In this section, the extension of the corporate reputation, components of the reputation management and corporate reputation measurement models are presented. In the second part of the research, the subject of organizational commitment is discussed and corresponding approaches towards organizational commitment are represented. In addition, classification of organizational commitment, extensions of the organizational commitment and its affecting factors are explained. In the last part of the current research, the effect of the corporate reputation on the organizational commitment is investigated. The participants of the research are consisted of employees of an IT company operating in the service sector in Istanbul. According to the statistical analyzes, emotional attractiveness; products and services; vision and leadership; working environment; financial performance; social responsibility and corporate reputation parameters are found to be effective on the organizational commitment.