Açık maden ocağı işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından taşeron firma tarafından alınan önlemlerin iş verimliliği üzerinde etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of the measures taken by the subcontractor on the work efficiency in terms of occupational health and safety in open mine quarries
  1. Tez No: 621479
  2. Yazar: AYŞE BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU EMİNE ŞÜKÜROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Maden, Yerüstü Ocağı, Verimlilik, Occupational Health and Safety, Mine, Surface Quarry, Productivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Gümüşhane ilindeki bir maden firmasında yerüstü çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği açısından taşeron firmanın aldığı önlemler ve iş verimliliğine etkisinin araştırılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Saha içerisinde daha önceden yaşanan kaza/olaylar araştırılmış ve mevcut taşeron firmanın aldığı önlemler incelenmiştir. Bu çalışmaya ek olarak veri toplama anket formu düzenlenerek yerüstü çalışanlarına uygulanmıştır. Veri toplama anket formu: iş sağlığı ve güvenliği, demografik özellikler ve verimlilik konularından oluşmaktadır. Anket çalışması 56 personele uygulanarak toplamda 56 anket değerlendirmeye alınmıştır. Örneklem grubundan toplanan veriler SPSS22paket programında non parametrik testler uygulanmıştır. Sonuç olarak, saha içerisinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler alınma gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sahada olan olaylara ilişkin sürekli alınan önlemler ve eğitimler neticesinde; değişen her taşeron firmada karşılaşılabilecek tehlikelerin engellenmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda ortaya çıkabilecek tehlikeler önceden fark edilerek tehlike ve risklerin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; iş sağlığı ve güvenliği adına alınan önlemlerin iş verimliliği ile doğrudan ilişkili olduğu,iş sağlığı ve güvenliğini uygulamakta olan firmalarda tehlike ve risklerin önüne geçilmesinin verimliliğin artışına sebep olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effects of the subcontractor in terms of occupational health and safety and it seffect on work efficiency in surface studies in a mining company in Gümüşhane. Previous accidents / incidents in the field were investigatedand the measures taken by the current company were examined. In addition to this study, a data collection questionnaire was prepared and applied to aboveground workers. Data collection questionnaire: occupational health and safety, demographic features and productivity. A total of 56 questionnaires were evaluated by applying the surveyto 56 personnel. The data collected from the sample group were appliednon-parametrictests in SPSS22 package program. As a result, the necessity of taking precautions regarding occupational health and safety in the field has emerged. As a result of continuous measures and trainings on the events in the field; it is aimed to prevent the dangers that may be encountered in every changing subcontractor. In this context, it is aimed to prevent hazards and risks by recognizing the dangers that mayarise in advance. As a result of the evaluation; measures taken in the name of occupational health and safety are directly related to work efficiency. It has been determined that avoiding the risks and dangers in the companies applying occupational health andsafety results in an increase in productivity.