Şizofreni hastalarına bakım veren aile üyelerine verilen psikoeğitim workshop programının bakım yükü, ilaç uyumu değerlendirme ve problem çözme becerilerine etkisi
The effect of psychoeducation workshop program given to family members caring for schizophrenia patients on care burden, drug compliance evaluation and problem solving skills
  1. Tez No: 621719
  2. Yazar: DAMLA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verici, problem çözme becerileri, psikiyatri hemşireliği, psikoeğitim, şizofreni, Caring, problem solving skills, psychiatric nursing, psychoeducation, schizophrenia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Araştırma şizofreni hastalarına bakım veren aile üyelerine verilen psikoeğitim workshop programının bakım veren aile üyelerinin bakım yükü algısı, ilaç uyumunu değerlendirmesi ve problem çözme becerilerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri kliniği ve polikliniğinde takip edilen 36 (18 deney ve 18 kontrol) şizofreni hastasının aileleri oluşturmaktadır. Araştırmada Sosyodemogrofik Özellikler Formu, Zarit Bakım Yükü Ölçeği, Problem Çözme Envanteri ve Şizofreni Hastalarına Bakım Veren Aile Üyelerinin İlaç Uyumunu Değerlendirmesi Soru Formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25.0 programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda şizofreni hastalarına verilen eğitimin bakım yükü toplam puanları ve ilişkilerde bozulma, ekonomik yük ve bağımlılık alt ölçek puanlarında deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olduğu ve bakım yükünün azaldığı belirlenmiştir (p0.05). Sonuç olarak şizofreni hastalarına bakım veren aile üyelerine psikobiyolojik müdahalelere göre verilen ilaç eğitiminin bakım yükünü azalttığı, problem çözme becerileri ve aile üyelerinin ilaç uyumunun değerlendirmesinde artış olduğu ancak farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with the aim of determining the effect of the psychoeducation workshop program given to family members who care for schizophrenic patients on the care burden perception, drug compliance and problem solving skills of the family members who provide care. The sample of the study consists of the families of 36 schizophrenia patients (18 trials and 18 controls) followed in the outpatient clinic of psychiatry of Ankara Şehir Hospital. Sociodemographic Characteristics Form, PSQS, PSI and DCAQ of Individuals Caring for Schizophrenia Patients were applied. IBM SPSS Statistics 25.0 program was used in the analysis of data and mean, median, indipendent sample t test, Mann Whitney U, paired t test, Wilcoxon, Chi-square, McNemar, Spearman Rank Correlation- rho tests were used. As a result of the study, it was determined that there was a significant difference between the experimental and control groups and the care burden decreased in terms of the total scores and the relationship between the subscale scores, economic burden and dependence (p 0.05). In the problem solving skills, pre-experiment and post-experiment and control-group comparisons showed that problem solving skills increased after pre-training compared to pre-training and control groups, but the difference was not statistically significant (p> 0.05). As a result, it was found that drug education given to family members who care for patients with schizophrenia according to psychobiological interventions reduced the care burden, and although not statistically significant, problem solving skills and schizophrenia patients increased drug compliance.