Adolesanlarda eksojen obezitede kendini fiziksel tanımlama, sosyal destek ve internet bağımlılığının değerlendirilmesi
The evaluation of self-physical identification, social support and internet addiction in adolescents in exogen obesity
- Tez No: 621725
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HELVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, internet bağımlılığı, obezite, kendini fiziksel tanımlama, sosyal destek, Adolescents, internet addiction, obesity, self-identification, social support
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Adolesanlarda obezite ve internet bağımlılığı prevalansı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artmaktadır. Giderek artan bu iki halk sağlığı sorununun çözümü için daha çok ayrıntının aydınlatılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca obez adolesanlarda çevresinden gördüğü destek ve kendine güvenin önemli bir ögesi olan beden algısı oldukça önemlidir. Çalışmamızda obez adolesanlar ile obez olmayan adolesanlar arasında kendini fiziksel tanımlama, algılanan sosyal destek ve internet bağımlılığı arasındaki farkın incelenmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda vaka grubu olarak vücut kitle indeksi +2 SDS ve üzeri olan 64 eksojen obez adolesan ve kontrol grubu olarak kronik hastalığı ve obezitesi olmayan 64 adolesan değerlendirmeye alındı. Her iki gruba bilgi verilip, onamları alınıp Marsh Kendini Fiziksel Tanımlama Envanteri, Günüç İnternet Bağımlılık Ölçeği ve Çocuk Ergen Sosyal Destek Ölçeği anketleri katılımcılar tarafından dolduruldu. Ardından skorlar obez adolesanlar ve obez olmayan adolesanlar arasında karşılaştırılırken, aynı zamanda tüm grup ele alınarak bu ölçeklerin alt boyutları dahil olacak şekilde korelasyon analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: Obez adolesanların sağlıklı yaşıtları ile karşılaştırıldığı bu tez çalışmasında internet bağımlılığı ve sosyal destek açısından istatistiksel anlamlılıkta bir fark saptanmadı. Ancak, genel beden algısı ile ilgili tüm skorlar obez grupta düşük saptandı. Tüm katılımcılar arasında değerlendirme yapıldığında ise sosyal destek alt ölçek skorları ile internet bağımlılığı alt ölçek skorları arasında anlamlı düzeylerde negatif korelasyon mevcuttu. Yine kendini fiziksel tanımlama alt ölçek skorları ile internet bağımlılığı alt ölçek skorları arasında anlamlı derecede negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Bulgularımız adolesanlarda fiziksel olarak yeterli hissetme ve egzersiz yapmanın internet bağımlılığına yatkınlığı azaltırken; anne, baba ve öğretmenden alınan sosyal destek azaldıkça bağımlılığa yatkınlığın arttığını işaret etmekte idi.
Özet (Çeviri)
Aim: The prevalence of obesity in children and adolescents is rapidly increasing in our country as well as in the world. More details need to be elucidated for the solution of these two increasing public health problems. In addition, body perception, which is an important element of self-confidence and support in obese adolescents, is very important. In this study, we aimed to investigate the difference between internet addiction, social support, and physical self-description between obese and non-obese adolescents. Materials and Methods: In our study, adolescents with body mass index over +2SDS were included as the study group and 64 non-obese adolescents without a chronic disease as the control group. Both groups were asked about to Marsh Physical Self-Description Questionnaire, Günüç Internet Addiction Scale, Social Support Scale Questionnaires were completed by the participants. Then, while the scores were compared in terms of obese and non-obese, correlation analyzes were carried out including sub-dimensions of these scales by considering the whole group. Results: In this study where obese adolescents were compared with their healthy peers, no statistically significant difference was found in terms of internet addiction and social support. All the scores related to general body perception were negative in the obese group. Regarding the correlational analysis results, there was a negative correlation between the social support subscales and Internet addiction subscales. In addition, the social support scores were decreasing with all internet addiction subscale scores. Conclusion: When our findings are evaluated; it was determined that feeling physically adequate and exercising in adolescents may decrease their susceptibility to internet addiction. It was observed that as the social support received from the mother, father and teacher decreased, the susceptibility to internet addiction increased.