Ankara basınında Atatürk İlke ve İnkılaplarının yansıması (1923-1938)
The reflections of Atatürk's Principles and Revolutions in Ankara press (1923-1938)
  1. Tez No: 621749
  2. Yazar: YUSUF KARSAVURANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Saltanat, Hilafet, Harf Devrimi, Halk, Hakimiyet-i Milliye, Ulus, Yeni Gün, Republic, Sultanate, Caliphate, Alphabet revolution, Hakimiyet-i Milliye, Nation, New Day
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Toplumsal ve yerel basın iletişim araçları içinde en yaygın ve en etkili olanı şüphesiz gazete ve dergilerdir. Türkiye de çok sayıda gazete ve dergi çıkarılmakta olup, bu gazete ve dergilerle halkın aydınlatılması sağlanmaktadır. Yurt düzeyinde ve büyük şehir merkezlerinde çıkarılan ulusal gazetelerin yanı sıra, bazı yerlerde bölgesel gazeteler de bulunmaktadır. Bu gazeteler, bulunduğu il ve ilçelerine hizmet etmesi açısından günümüzde oldukça fazladır. Yerel basın olarak adlandırılan Anadolu'nun muhtelif şehir, ilçe ve kasabalarında bin bir güçlükler içerisinde yayınlanan bu gazeteler, yayınlandıkları dönem itibariyle toplumu aydınlatma görevini yerine getirmiş ve yayınlandıkları bölgenin sorunlarıyla yakından ilgilenmişlerdir. Yerel basın organları bulunduğu yörenin aynasıdır. Bu bağlamda özellikle Cumhuriyeti ilanından sonra Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Ankara' dada yerel basın çalışmaları başlamıştır. Ankara basın tarihinde Hakimiyeti Milliye yayın hayatına başlayan ilk gazete olmuştur. Hakimiyeti Milliye gazetesini, Yeni Gün, Ulus, Cumhuriyet ve Halk gazetesi takip etmiştir. İnkılapların önce Ankara sonra ülke genelinde duyurulması görevini üstlenmişlerdir. Cumhuriyetin ilanı, Saltanatın Kaldırılması, Hilafetin Kaldırılması, Kılık Kıyafet devrimi, Latin Harflerinin kabulü gibi İnkılap hareketlerinin halka duyurulması ve toplumu bilgilendirmeleri açısından Ankara basını büyük rol oynadılar.
Özet (Çeviri)
Without doubt, it is the newspapers and magazines which is the most widespread and influential among social and local communication tools. In Turkey, many newspapers and magazines are published and these all make the public get informed. In addition to the newspapers published around the coutry and in gib city centers, there are also local newspapers in some regions. These newspapers serve to the cities and town where they are located and they are many in numbers. These newspapers called as the local press which are published through bad conditions in various city and town of Anatolia perfomed the task of informing the society and dealt with the problems of the region that they are located. The local press organs are the mirror of their region. In this context, after the foundation of the Republic, like in many places of Anatolia, the local press activities began in Ankara too. Hakimiyet-i Milliye has been the first newspaper published in the history of Ankara press. Yeni Gün (New Day), Ulus (Nation), Cumhuriyet (Republic) and Halk (Public) followed Hakimiyet-i Milliye newspaper. They performed the task of circulationg the revolutions first in Ankara and throughout the country. The Ankara press played a major role in making the public learn about the revolutions like the establishment of the Republic, the abolishing of the caliphate and the sultanate, the dress revolution and the acceptance of Latin alphabet.