Mahmut Makal'ın hayatı, sanatı ve edebi eserleri
Mahmut Makal art of life and literary works
- Tez No: 622047
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Village Literature, Village Institutes, Our Village Literature, Mahmut Makal, Village Truth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 400
Özet
Köy öğretmeni, şair ve yazar olan Makal, yaşamı boyunca köyün ve köylünün gerçeğini savunarak Bizim Köy edebiyatının kurucusu olur. Mahmut Makal, Köy yaşamının içinden gelen bir aydındır ve Köy Enstitüleri mezunudur. Köy yaşamından gelmesi sebebiyle köy insanının üzüntülerini, neşelerini, kaygılarını, eksikliklerini, ahlâkını iyi bilen bir yazardır. Bu sebeple kendi yaşamını köyün ve köylünün tüm gerçeğini anlatmaya adar. Eserlerini bu doğrultuda yazarak edebiyatımızda isim sahibi olur. Hazırlanan bu tez, Mahmut Makal'ın hayatı, fikirleri, edebî kişiliği, sanatı, eserleri, anlatma esasına bağlı edebî eserleri ve tahlili üzerinde bilgi verir. Anlatma esasına bağlı edebî eserleri; Eserin Tanıtımı, Zihniyet, Yapı, Tema, Olay Örgüsü, Kişiler, Zaman, Mekân, Dil ve Anlatım, Bakış Açısı başlıkları altında tahlil edilir. Bu tezde, amaç edebiyat dünyamızda tanınmış Makal'ın hayat görüşü, mücadelesi, çektiği zorluklar, köy edebiyatındaki önemi ve eserleri, eserlerinin içeriği hakkında geniş bilgi vermektir. Çalışmanın tahlil kısmı hikâye türüyle sınırlıdır. Deneme, anı, makaleleri ilerleyen zamanda değinilecektir. Anahtar Kelime: Köy Edebiyatı, Köy Enstitüleri, Mahmut Makal, Bizim Köy edebiyatı, Köy Gerçeği
Özet (Çeviri)
Makal, a village teacher, poet and writer, became the founder of our village literature by defending the reality of the village and the peasant during his life. Mahmut Makal is an intellectual from the village life and a graduate of the Village Institutes. He is a writer who knows the sorrows, joys, concerns, deficiencies, morals of the village man due to his coming from village life. For this reason, he devotes his life to telling the whole truth of the village and the peasantry. By writing his works in this direction will have a name in our literature. This thesis, Mahmut Makal 's life, ideas, literary personality, art, works, narration based on the basis of literary works and gives information on analysis. Literary works based on narration; Presentation of the work, mentality, structure, theme, plot, people, time, space, language and expression, perspective is analyzed under the headings. In this thesis, the aim is to give a broad knowledge about the life view, struggle, difficulties of the literature, its importance in the village literature and the contents of its works. The part of the study is limited to the story type. Trials, memoirs and articles will be mentioned in the future.