Tanzimat'tan Cumhuriyet'e İstanbul'da deri fabrikaları
Leather companies in İstanbul from Tanzimat to Republic
- Tez No: 622088
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Deri, Tanzimat Dönemi, Osmanlı Devleti'nde Sanayileşme, Leather, Tanzimat Era, Industrialization in the Ottoman State
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Tanzimat'tan Cumhuriyet'e İstanbul'da Deri Fabrikaları”isimli çalışmanın ana teması, Osmanlı Devleti döneminde İstanbul kentinde faaliyet göstermiş olan deri ve dericilik sektörüdür. Bahsi geçen kuruluşların büyük ölçüde İstanbul'da yoğunlaşması, çalışma alanının sınırlandırılması açısından kolaylık sağlamış ve bu sebeple Osmanlı İstanbul'u üzerinde durulmuştur. İlk çağlardan günümüze dek süren deri üretiminin, kullanımının ve ticaretinin Osmanlı İstanbul'unda ne şekilde olduğu ve nasıl faaliyet gösterdiği incelenmeye çalışılmıştır. Üç ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, Osmanlı Devleti'ndeki esnaf teşkilatları ve Tanzimat öncesi geleneksel biçimde faaliyetlerini sürdürmüş olan debbağhaneler yer almıştır. Bu bölümde ağırlıklı olarak yayımlanmış eserlerden ve arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Dönemi sürecinde endüstrileşme hareketleri ve deri sektörünün bu dönemde geldiği son nokta ele alınmıştır. Bu konular incelenirken ağırlıklı olarak basılı eserlerden faydalanılmıştır. Son bölümde ise, Osmanlı Devleti'nde dericilik sektörünün makineleşmiş sanayide geldiği konum ve konuya örnek olarak bu dönemde açılmış olan deri işletmeleri incelenmiştir. Çalışmanın bu bölümünde yine yayımlanmış kaynaklar arşiv belgeleri ve dönemin deri işletmelerine ait olan faturalar tarafımıza rehberlik etmiştir.
Özet (Çeviri)
The main theme of the study of Leather Companies in İstanbul From Tanzimat to Republic is the leather and leather industry that has been active in İstanbul during Ottoman Empire. The concentration of the aforementioned institutions in Istanbul has been facilitated in terms of limiting the study area and for this reason, Ottoman Istanbul was emphasized. It has been tried to examine how the production, use and trade of leather, which has lasted from the first ages until today, in Ottoman Istanbul and how it operates. In the first part of the study, which consists of three main parts, there were tradesmen organizations in the Ottoman Empire and in the traditional way before tanzimat. In this section, mainly published works and archival documents were used. In the second part of the study, industrialization movements of the Ottoman Empire during the Tanzimat Era process and the last point of the leather sector in this period were taken into consideration. While examining these subjects, mainly printed works were used. In the last section, the position of the leather industry in the mechanized industry in the Ottoman Empire and the leather enterprises opened in this period as an example were examined. In this part of the study, we also guided us through the published sources archive documents and invoices belonging to the leather enterprises of the period.