Türk basınında çok partili hayata geçiş ve 1946-1950 seçimleri süreci
Transition to multi-party life in Turkish press and 1946 – 1950 elections process
- Tez No: 622089
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Çok Partili Hayat, Türk Basını, Seçim, Democracy, Multi Party Life, Turkish Press, Election
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
2. Dünya Savaşı'nın getirdiği demokrasi hareketleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli siyasi değişimlere zemin hazırlamıştır. Bunun yanı sıra uzun zamandır ülkeyi idare eden CHP yönetimi, savaşın getirdiği olumsuz sonuçlara karşı gerekli ve yeterli tedbirleri bir türlü alamamıştır. Bu aşamada CHP içerisinde oluşmaya başlayan parti içi muhalefet neticesinde, yeni bir muhalefet partisinin yolu açılmış ve Demokrat Parti kurulmuştur. Bu çalışmada, Türkiye'nin 1946-1950 seçimleri sürecinde iç politikada geçirdiği değişime yer verilmiştir. Demokratikleşme süreci çerçevesinde gelişen muhalefet ve bu muhalefetin Türk basınında gördüğü karşılık incelenmiş ve özellikle DP ile CHP arasında ortaya çıkan iktidar-muhalefet çekişmesinin Türk basını üzerindeki yansımalarına değinilmiştir. Ayrıca basının çok partili hayata yaklaşımı da irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The democracy movements brought by the 2nd World War have set the groundwork for important political changes in Turkey as well as in the whole world. In addition, the CHP governance, which has long managed the country, has not been able to take adequate measures against the negative consequences of the war. At this stage, as a result of the intra-party opposition in the CHP, the path of a new opposition party opened and the Democratic Party was established. İn this study, Turkey's 1946-1950 elections were given a change in domestic policy. The opposition in the framework of the democratization process and the opposition seen in the Turkish press examined the and, in particular, the ruling-opposition dispute between DP and CHP has been addressed to reflections on Turkish Press. Moreover, the press's approach to multi-party life has also been examined.