Serious leisure, motivation, experience value and behavioral intentions in charity sport event context
Sportif yardımseverlik etkinliklerinde ciddi boş zaman, motivasyon, deneyim değeri ve davranışsal niyetler
- Tez No: 622114
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SETTAR KOÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportif Yardımseverlik Etkinliği, Ciddi Boş Zaman, Motivasyon, Deneyim Değeri, Davranışsal Niyetler, Charity Sport Event, Serious Leisure, Motivation, Experience Value, Behavioral Intentions
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sportif yardımseverlik etkinlikleri hem boş zamanları aktif olarak geçirmek, olumlu deneyimler kazanmak hem de bir amaç için bağış toplamak ve böylece faydalı bir amaca hizmet etmek açısından çok değerlidir. Sportif yardımseverlik etkinlikleri, diğer spor etkinliklerinden benzersiz bir araştırma odağı gerektirir, çünkü etkinliğe bir amaç için katılmak ve spor yapmak, katılımcıların etkinliğe bağlılığı üzerinde önemli ve kolektif bir etkiye sahiptir (Filo et al., 2009). Bu çalışmada ciddi boş zaman, sportif yardımseverlik etkinliği katılım motivasyonu, algılanan deneyim değeri ve davranışsal niyet değişkenlerini içeren bir model önerildi ve sportif yardımseverlik etkinliği katılımcıları üzerinde test edildi. Araştırmanın örneklemini, 2019 yılında Türkiye'de yapılan sportif yardımseverlik etkinliğine katılan bireyler oluşturmuştur. Pilot çalışma verileri 214 Garmin Tuz Gölü Ultra Trail yardımseverlik koşucularından toplanmıştır. Katılımcılar 140 (% 65.4) erkek ve 74 kızdan (% 34.6) oluşmaktadır. 41. İstanbul Maratonu'na katılan 201 (% 63.6) erkek ve 115 (% 36.4) kadın toplam 316 yardımseverlik koşucusu önerilen SEM modeli analizi için ana çalışmaya dahil edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonucunda, modelin uyum indeksleri kabul edilebilir aralıklarda bulunmuştur (χ2 = 427,696; df = 114; χ2 / df = 3,75; GFI = 0,89; CFI = 0,91; RMSEA = 0,073; TLI = 0,90).
Özet (Çeviri)
Charity sport events are valuable in terms of both actively enjoying leisure time, obtaining amazing experiences, and fundraising for a nonprofit organization, thus serving a meaningful purpose. Charity sporting events need a specific research focus apart from other sporting events because“cause”and“activity”at hand have a direct and mutual effect on the interest and commitment of individuals to the event (Filo et al., 2009). A model integrating key variables from the studies of serious leisure, charity sport event participation motivation, the perceived value of experience and behavioral intentions were proposed and tested on the participants of charity sport events. Thereby, the present study tried to employ the concept of serious leisure to better understand participants' behavioral intentions for charity sport events. The sample of the study consisted of individuals who participate in charity running events held in Turkey in 2019. Data for the pilot study were collected from 214 Turkish Garmin Salt Lake Ultra Trail charity runners. Participants composed of 140 (65.4%) males and 74 females (34.6%). The main study sample was comprised of charity runners participating in 41. İstanbul Marathon in 2019. 316 participants, 201 (63.6%) male, and 115 (36.4%) female were included in the main study for the proposed SEM model analysis. As a result of structural equation modeling, the model's fit indices were found between acceptable intervals (χ2 = 427.696; df = 114; χ2 / df = 3.75; GFI = 0.89; CFI = 0.91; RMSEA = 0.073; TLI = 0.90).