Medyada yer alan sağlıkla ilgili bilgilerin hastaların sağlık davranışı üzerine etkisi
Impact of knowledge presented on the media related to health onhealth behaviour of patients
- Tez No: 622143
- Danışmanlar: UZMAN İRFAN ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Medya, Sağlık Bilgisine Güven, Sağlık Davranışı, Media, Confidence in Health Knowledge, Health Behaviour
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
GÖK G, Medyada Yer Alan Sağlıkla İlgili Bilgilerin Hastaların Sağlık Davranışı Üzerine Etkisi, S.B. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2016. Günümüzde teknolojinin de gelişimiyle kitle iletişim araçlarına ulaşımın kolaylaşması ve sağlık haber ve bilgilerine sıkça yer verilmesi medya organlarını önemli bir sağlık kaynağı haline getirmiştir. Çalışmamızın amacı medyada yer alan sağlık bilgilerinin sağlık davranışını nasıl etkilediğini belirlemek, sağlık arama davranışının sosyodemografik değişkenlerden nasıl etkilendiğini ve bireylerin kitle iletişim araçlarına güven oranlarını tespit etmektir. Araştırma gözlemsel, kesitsel bir anket çalışması olarak planlandı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine 1 Mayıs 2016 ve 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üzeri 356 hasta araştırmaya dahil edildi. Araştırmamızın sonuçlarında sağlık bilgisi kaynaklarından doktorlara güven birinci sırada yer alıp % 97 olarak bulunmuştur. Bununla birlikte medyadan sağlık bilgisi arama davranışı sırasıyla % 40'ın üzerindedir. Medyada yer alan sağlık bilgilerini her zaman doğru bulanların oranı %31 iken bireylerin neredeyse yarısı bazen de olsa doğru olduğunu düşünmektedir. Çalışmamızda medyaya güvenin sosyodemografik değişkenlerden etkilenmediği, televizyondaki sağlık bilgisine güvenenlerin oranının % 22, internetteki bilgiye güvenenlerin oranının %12, gazete ve dergilerdeki sağlık bilgisine güvenenlerin oranının % 17 olduğu saptanmıştır. Sağlıkla ilgili bilgi arama davranışı ileri yaştaki bireylerde, erkeklerde, evli bireylerde, kronik hastalığı olanlarda ve eğitim seviyesi düşük olanlarda daha az iken yaşanılan yer ve gelir durumundan etkilenmemektedir. Sağlık bilgisi konusunda halen en güvenilir kaynak doktorlar olmakla birlikte medyadaki bilgilerin toplum sağlığını etkilediği bir gerçektir. Medya doğru ve kaliteli bilgi sunulmasıyla halk sağlığına önemli katkı sağlayabileceği gibi verilen yanlış bilgilerin kamu sağlığına ciddi zararlar verebileceği aşikardır. Bu nedenle medyadaki sağlık bilgilerinin denetiminin sağlanması ve bu konu ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması toplum sağlığını korumak açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
GÖK G, Impact of Knowledge Presented On the Media Related to Health on Health Behaviour of Patients, Ankara Numune Training and Research Hospital, Clinic of Family Medicine, MD Thesis, Ankara, 2016. Today, increased ease of access to mass communication, and frequent coverage of news and knowledge on health issues, have transformed media organs into important health sources. The aim of our study is to identify the fashion in which knowledge related to health presented on the media affect health behaviour; to determine how behaviour of health search is affected by socio-demographic variables, and to find out confidence rate of individuals towards mass communication tools. The research has been planned as an observational, cross-sectional questionnaire study. 356 patients over the age of 18, who have checked in outpatient clinics of family medicine in Ankara Numune Training and Research Hosiptal between May 1 and July 1, 2016. In the results of our research, confidence in doctors, among health knowledge sources, was found to be 97%, ranked first. In addition, behaviour of searching for knowledge related to health is above 40%. While the percentage of people regarding health knowledge presented on the media to be always correct is 31%, almost half of all individuals think that they are correct, even though not all the time. It is determined in our research that confidence in the media is not affected by socio-demographic variables, and that percentage of people trusting in health knowledge presented on TV is 22%, on the Internet is 12% and in newspapers and magazines is 17%. While behaviour of searching for knowledge related to health is less in elderly people, males, married people, people with chronic diseases and people with a low educational level, it is not affected by place of residence of income level. Despite doctors being the most reliable sources for knowledge on health, it is a fact that knowledge presented on the media have an impact on community health. As much as media can contribute to community health significantly by presenting correct and qualified information, it is obvious that incorrect information might do harm to community health. It is of utmost importance in terms of protecting public health to ensure the control of health knowledge presented on the media.