Soyut dışavurumcu anlayışta Halil Akdeniz ve eserlerinin analizi
Analysis of Halil Akdeniz and his works in abstract expressionist understanding
  1. Tez No: 622271
  2. Yazar: ATAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Dışavurumculuk, Halil Akdeniz, eser analizi, Türkiye'de Soyut Dışavurumculuk, Abstract Expressionism, Halil Akdeniz, Work Analysis, Abstract Expressionism in Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
19. yüzyılın sonlarında resim sanatında görülmeye başlayan dışavurumcu etkiler 20. yüzyıl başlarında, Almanya'da sanat hareketi niteliği kazanmıştır. Soyut Dışavurumculuk Akımı, İkinci Dünya Savaşının (1939-1945) başlaması ile birlikte Avrupa'dan Amerika'ya giden sanatçıların resim sanatına kazandırdığı bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Soyut Dışavurumculuk akımında esas olan, insanın iç dünyasına dönük duyguların ifadesidir. Soyut Dışavurumcu sanatçılar saf biçimi ortaya koymaktadırlar. Küresel ve toplumsal yapının değişmesi, sanat ve sanatsal yapının değişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Sanat eserlerinin incelenmesi, sanatçının sanatsal kişiliğini ortaya koymanın yanı sıra sanat eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır. 1950 ve sonraki yıllarda Türk ressamların da Soyut Dışavurumcu resimler yaptığı görülmektedir. Çağdaş Türk Sanatı içinde özel bir yere sahip olan Halil Akdeniz, sanat hayatına başladığı günden günümüze kadar farklı sanat anlayışlarında eserler üretmiştir. Halil Akdeniz'in resimleri başlangıçta doğadan ve canlı modelden çizimler, etüdler, doğadan soyutlamalar gibi nitelikler taşımakla birlikte daha sonraki yıllarda Soyut Dışavurumcu ve son dönemde kavramsal bir yönde gelişme ve değişme göstermiştir. Bu çalışmada Soyut Dışavurumculuk akımı derinlemesine incelenerek, Soyut Dışavurumcu anlayışta Halil Akdeniz'in eserleri ve sanat anlayışı araştırılmış, ayrıca eser analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Expressionist influences that began to be seen in the art of painting in the late 19th century became an art movement in Germany in the early 20th century. The Abstract Expressionism Movement is an understanding that the artists who went from Europe to America with the beginning of the Second World War (1939-1945) brought to the art of painting. What is essential in the Abstract Expressionism Movement is the expression of feelings related to the inner world of man. Abstract Expressionist artists reveal pure form. The change of global and social structure plays an important role in the change of art and artistic structure. The examination of the works of art has an important place in art education as well as revealing the artistic personality of the artist. It is seen that Turkish painters painted abstract expressionist paintings in 1950 and later years. Halil Akdeniz, who has a special place in contemporary Turkish art, has produced works with different art approaches since the beginning of his art life. Although Halil Akdeniz's paintings initially included drawings of nature and live models, etudes, abstractions from nature, they later developed and changed in an Abstract Expressionist direction and in recent years in a conceptual direction. In the current study, Abstract Expressionism Movements has been examined in depth and Halil Akdeniz's works and art understanding have been investigated in the Abstract Expressionist approach.