Yetişkinlerde erken dönem uyum bozucu şemalar, yakın ilişkilerde psikolojik eğilimler ve aldatma arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between early maladaptive schemas in adults, psychological tendencies in close relations and deception
  1. Tez No: 622317
  2. Yazar: CANSU SELİN YURTSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YULAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Aldatma, Psikolojik Eğilimler, Early Maladaptive Schemas, Cheating, Psychological Tendency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada; yetişkinlerde erken dönem uyum bozucu şemalar, yakın ilişkilerde psikolojik eğilimler ve aldatma arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ilinden gönüllü olarak katılan 400 bireyden oluşmaktadır. Örneklemdeki bireylerin sosyo-demografik verileri, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu, erken dönem uyumsuz şemaları belirlemek amacıyla Young Şema Ölçeği, Aldatma Eğilim ölçeği ve Çok boyutlu ilişki ölçekleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde, ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış olup, bireylerin belirtilen değişkenler açısından incelenmesi çerçevesinde hazırlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS analizine tabi tutularak ve yetişkin bireylerde bu değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya konması sağlanıp ve elde edilen sonuçlar daha önceki literatür ışığında tartışılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı erken dönem uyum bozucu şemalar, yakın ilişkilerde psikolojik eğilimler ve aldatma sosyo demografik değişkelere göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamaktır. Araştırmanın sonucunda Young şema ölçeği toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Young şema puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları artmaktadır. Cezalandırıcılık alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Cezalandırıcılık puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları artmaktadır. İlişki doyumu alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişki doyumu puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları azalmaktadır. İlişki korkusu alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişki korkusu puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları artmaktadır. İlişkide izlenim ayarlama alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişkide izlenim ayarlama puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları artmaktadır. İlişkide kendine güven alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişkide kendine güven puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları azalmaktadır. Dışsal ilişki kontrolü alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Dışsal ilişki kontrolü puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları artmaktadır. İlişkide girişkenlik alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişkide girişkenlik puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları azalmaktadır. İçsel ilişki kontrolü alt boyutu toplam puanı ile aldatma ölçeği puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. İçsel ilişki kontrolü puanları artıkça, aldatma ölçeği puanları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; Early maladaptive schemas in adults, psychological tendencies in close relationships and the relationships between deception were investigated. The sample of the study consists of 400 volunteers from Istanbul. The socio-demographic data of the individuals in the sample, the Personal Information Form prepared by the researcher, the Deception Tendency scale, the Multidimensional relationship scales and the Young Schema Scale that were applied to determine the early maladaptive schemas. In the analysis of the data, it was designed in relational screening model and it was prepared within the framework of examining the individuals in terms of the mentioned variables. The data obtained were subjected to SPSS analysis and the relationship between these variables was determined in adult individuals and the results were evaluated in the previous literature. Another aim of this study is to determine whether early maladaptive schemas, psychological tendencies in close relations, and deception vary according to socio - demographic variables. As a result of the study, a positive positive correlation was found between the Young scale scale Toplam score and the deception scale score. As the young schema points increase, scoring scale scores are increasing. A positive positive correlation was found between punishment sub-dimension Toplam score and deception scale score. As punishment scores increase, scoring scale scores are increasing. A significant negative correlation was found between relationship satisfaction sub-dimension Toplam score and deception scale score. As satisfaction satisfaction scores increase, the scale of deception scale decreases. A positive correlation was found between Toplam fear of relationship sub-dimension Toplam score and deception scale score. As the fear of relationship increases, the scale of deception scale increases. In the relationship, there was a positive correlation between impression adjustment sub-dimension Toplam score and deception scale score. As the impression adjustment scores increase in the relationship, the scoring scale scores increase. There was a negative correlation between self-confidence subscale Toplam score and deception scale score. As self-confidence scores increase in the relationship, scoring scale scores decrease. A positive correlation was found between the Toplam score of the external relationship control sub-dimension and the deception scale score. As external relationship control scores increase, the scores of deception scale increase. In the relationship, there was a negative correlation between Toplam score of inflexibility and Toplam score of infidelity scale. As the assertiveness scores increase in the relationship, the scoring scale scores decrease. A significant negative correlation was found between internal relationship control sub-dimension Toplam score and deception scale score. As internal relationship control scores increase, the scoring scale scores decrease.