İçsel pazarlamanın içsel markalaşmaya etkisi: Hizmet sektöründe bir uygulama
The effect of internal marketing on internal marketing: An application in the service sector
  1. Tez No: 622319
  2. Yazar: İSMAİL ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, İçsel Markalaşma, Hizmet Sektörü, Internal Marketing, Internal Branding, Service Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda hizmet sektöründe hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Bu sektör içinde hizmet konusuna verilen önem her geçen gün artmaktadır. İşletmeler sürekli değişen ve gelişen çevre şartlarına uyum sağlamak adına farklı hizmetlerden yararlanma ihtiyacı hissetmektedir. İçsel pazarlama kavramı ise, hizmet sektörünün gelişmesiyle paralel olarak hizmet pazarlamasının gelişmesine ve kaliteli çalışanların elde tutulmasına bağlı olarak değişmektedir. İçsel markalaşma ise, işletmelerin çalışanlarının ve iş süreçlerinin işletme kimliği, marka kimliği ve işletme değerleriyle uyumlu ve planlı bir şekilde işleme sürecini ifade etmektedir. Bu çalışmada, içsel markalaşmayı tercih eden işletmelerin, içsel pazarlamaya etkilerinin olup olmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, içsel pazarlamanın içsel markalaşmaya etkisi incelenmiştir. Her iki konunda incelendiği nadir çalışmalardan birisidir. Bu amaçla Kütahya ilinde hizmet sektöründe çalışan 204 kişiye yüz yüze anket uygulanarak veriler elde edilmiştir. Faktör analizi ile boyutların elde edilmesi ile birlikte, boyutların birbirleri ile ilişkilerine yönelik korelasyon analizi yapılmıştır. Son olarak içsel pazarlama alt boyutlarının içsel markalaşma alt boyutları üzerinde etkisini incelemek amacıyla regresyon analizi ile araştırmanın bulgularına, yorumlarına ve araştırmayla ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiş olup, içsel pazarlamanın içsel markalaşmaya olumlu bir etkisinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The service sector has been experiencing rapid developments in recent years. The importance given to the service issue within this sector is increasing every day. Businesses feel the need to use different services in order to adapt to the ever-changing and evolving environmental conditions. The concept of internal marketing varies depending on the development of service marketing and the retention of quality employees in parallel with the development of the service sector. Internal branding refers to the process of processing employees and business processes in a planned manner consistent with the business identity, brand identity and business values of the enterprises. In this study, it was attempted to determine whether the enterprises that prefer internal branding have an impact on internal marketing. In this study, the effect of internal marketing on internal branding was examined. It is one of the rare studies studied in both subjects. For this purpose, data was obtained by applying face-to-face surveys to 204 people working in the service sector in Kütahya province. Correlation analysis was performed to determine the relationship of dimensions with each other in conjunction with Factor Analysis. Finally, in order to examine the effect of internal marketing sub-dimensions on internal branding sub-dimensions, the findings, interpretations and results and suggestions related to the research are included with regression analysis and it can be said that internal marketing has a positive effect on internal branding.