Estetik liderlik özellikleri ve davranışlarının incelenmesi: Eskişehir Şehir Tiyatroları Gençlik Sahnesi'nde bir araştırma
Examination of aesthetic leadership qualifications and behaviors: A research on Genchlik Sahnesi Stage in Eskishehir City Theaters
- Tez No: 622382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTÜL AYŞE CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İşletme, Performing and Visual Arts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Estetik Liderlik, Sanat, Tiyatro, Leadership, Aesthetics Leadership, Art, Theater
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma Eskişehir Şehir Tiyatroları'nın bünyesinde bulunan Gençlik Sahnesi'nin yönetmeninin estetik liderlik özelliklerini ve davranışlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2019 yılında Gençlik Sahnesi'nde faaliyette bulunan tiyatro oyuncuları ve tiyatronun yönetmenidir. Araştırma verilerinin toplanmasında yarı yapılandırılmış gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme ve araştırmacı günlüklerinden yararlanılmıştır. Verilerinin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmada ilk olarak estetik liderlik olgusu araştırılmış ve bu anlamda geliştirilen farklı yaklaşımlar incelenmiştir. Daha sonra alanyazınında belirtilen estetik liderlik boyutları temel alınarak araştırma yürütülmüş ve bu boyutlar altında analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmada oyuncu görüşlerinden elde edilen bulgular, yönetmenin görüşleri ve gözlem verileri ile desteklenmiş ve sonuç olarak odak kişi – yönetmenin estetik liderlik özellikleri ve davranışlarına sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırılan odak kişi bağlamında estetik liderlik özellikleri; hoş görünümlü, çözüm odaklı, etkili iletişim becerisine sahip, detaycı olarak tanımlanmıştır. Aynı bağlamda estetik liderlik davranışları ise; bireysel ilişkiler geliştirme, duyguları bilgi kaynağı olarak kullanma, farkındalığı artırma, sanatsal olumsuzluklara karşı durma, takım kurma, duygu yüklü ilişkiler kurma, güven ilişkileri geliştirme şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the aesthetic leadership qualifications and behaviors of the director of the Genchlik Sahnesi in Eskishehir City Theaters. Qualitative research approach was adopted and case study design was used. The participants of the research were the theater actors and the director of the theater which is active in the Genchlik Sahnesi in 2019. The research data was collected through semi-structured observation, semi-structured interviews and the researcher's diaries. In order to analyze the collected data, content analysis method was used. In this study, firstly, the phenomenon of aesthetic leadership was investigated and different approaches developed in this sense were examined. Then, the research was carried out based on the aesthetic leadership dimensions mentioned in the literature and analyzed under these dimensions. The findings of the research were supported by the opinions of the director and observation data and as a result, it was revealed that the focal person - director had aesthetic leadership qualifications and behaviors. The focus person has aesthetic leadership characteristics such as a nice looking, solution oriented, having effective communication skills, detailed. In the same context, aesthetic leadership behaviors are developing individual relationships, using emotions as knowledge, raising awareness, standing against artistic negativity, team building, establishing emotion based relationships, developing trust relationships.