Nesnelerin interneti teknolojilerinin tüketiciler tarafından kabulüne ilişkin bir model önerisi: Bir uygulama
A model proposal concerning the adoption of the internet of things technologies by consumers: An application
- Tez No: 622415
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL HAKAN KAĞNICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, Teknoloji Kabulü, Bütünleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2, Yapısal Eşitlik Modellemesi, PLS, The Internet of Things, Behavioural Intention, Unified Technology Acceptance and Usage Theory 2, Structural Equation Modelling, PLS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Tüketicilerin günlük yaşamlarını ve birçok tüketim desenlerini derinden etkileyecek Nesnelerin İnterneti (Nİ) teknolojilerine ne kadar hazırız sorusundan yola çıkılarak gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, gelecekte Nİ teknolojilerinin tüketiciler tarafından kabulüne yönelik davranışsal niyetin açıklanmasıdır. Bu bağlamda Bütünleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2 temel model kabul edilmiş ve Teknoloji Hazır Olma İndeksi alt boyutları, güven ile güvenlik ve mahremiyet, temel modelde yer alan diğer değişkenlerle beraber davranışsal niyete etkileri bakımından incelenmiştir. Toplam 377 katılımcıdan toplanan veriler neticesinde araştırma modelinin analizi ve değerlendirilmesi için, PLS-Yapısal Eşitlik Modellemesi yöntemi kullanılmıştır. Ölçüm modeli ve yapısal modelin analizi sonucu bütün ilişki yollarının çalıştığı ikinci bir modelin de sunulduğu bu çalışma, Nİ teknolojilerinin tüketiciler tarafından kabulünü incelemesi ve alanyazında daha önce tanımlanmamış yeni ilişkileri ortaya koyması bakımından birçok özgün değer yaratacak bulguya ulaşmıştır. Buna göre tüketicilerin Nİ teknolojilerini benimsemelerinde bu teknolojilere bağımlı olacaklarına yönelik inançları ve kullanıma yönelik elde edilecek haz ve eğlence inancı, algılanan fayda gibi diğer bütün değişkenlere göre daha önemli olmaktadır. Ayrıca tüketicilerin yenilikçilik ve iyimserlik seviyeleri arttıkça, yeni teknolojilere yönelik sahip oldukları kontrol inançları da artmakta ve dolayısıyla bu teknolojilere olan güvenleri artarken aynı zamanda kullanıma yönelik harcayacakları çabanın daha az olacağına olan inançları da artmaktadır. Birçok başka ilişkinin de ilk olarak keşfedildiği bu çalışma, yeni teknolojilerin tüketiciler tarafından kabulü noktasında davranışsal niyetin oluşumunun ne kadar karmaşık bir yapıda olduğuna işaret etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın sonuçları hem ileriki akademik çalışmalara hem de uygulayıcılara ışık tutacak önemli ipuçlarına sahip olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study which has been conducted based on the question of“How ready are we?”towards The Internet of Things Technologies (IoT) which will deeply affect consumers daily lifes and some consumption patterns is to explain behavioural intention towards the future adoption of IoT technologies by the consumers. From this point, Unified Technology Acceptance and Usage Theory 2 (UTAUT 2) is accepted as basic model and Technology Readiness Index' subdimentions (TRI) and Trust (TR) as well as Security and Privacy (SAP) are examined to show their effect on behavioural intention with the other variables in the model. With the data collected from 377 participants, to analyse and evaluate research model, PLS-Structural Equation Modelling method is used. This study, including second model in which all paths are working is proposed after measurement model and structural model analysis, has acquired lots of novel findings in terms of examining adoption of IoT technologies by consumers and presenting new relationships which haven't been described before according to literature. Accordingly, consumer's belief that they will become addicted to IoT technologies and the belief that they will get pleasure and joy after usage are more important than other variables such as percieved benefit considering adoption of IoT technologies. Besides, as customer's optimisim and innovativeness level increase, their control beliefs towards new technologies also increases and thus increases their trust as well as the belief that they will spend less effort when using these technologies. With the other relationships presented first time this study shows how complicated behavioural intention is at the point of customer's adoption. In this sense, results of this stuy has clues will light the way of both academic studies and practitioners.