Social media advertising and consumer ad avoidance: An intrusive advertising online-survey of generation Z in Eskisehir
Sosyal medya reklamları ve tüketicilerin reklamdan kaçınma davranışı: Türkiye, Eskişehir evreninde Z kuşağının davetsiz reklamlara bakışı üzerine yapılan bir çeverimçi anket çalışması
  1. Tez No: 622542
  2. Yazar: RAZAK MOHAMMED MUSAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP SERDAR SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Davetsiz reklam, Araya Giricilik, Oynama Öncesi Youtube Video Reklamı, Oynama Esnası Youtube Video Reklamı, Bilgilendirici Reklam, Mizah İçeren/Eğlendirici Reklam, Tüketici Reklamdan Kaçınma Davranışı, Intrusiveness, Informative Ad, Humor/Entertaining Ad, Consumer Advertising Avoidance Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Yapılan çalışmalar, rahatsızlık verici reklamların marka ve kuruluşların iletişim karmasında önemli bir yeri olduğunu göstermektedir. YouTube'da yayınlanan reklamlar da buna dahildir. Bununla birlikte, sosyal medyanın (YouTube) marka ve kuruluşlara reklam için çok iyi fırsatlar sunduğu da bir gerçektir. Sosyal medyanın reklamlarda giderek artan rolü, YouTube reklamlarının (oynatma öncesi, tüketici reklamı ve sabit reklamların) davetsizlik reklam olarak algılanma derecesini değerlendirmek isteyen bu araştırmanın temel kaynağı olmuştur. Ek olarak bu çalışma, davetsiz reklamların kullanıcıların bilişlerini nasıl etkilediğini ve davetsiz reklamları azaltan faktörleri de kapsamaktadır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden olan kullanarak yarı deneysel deneysel tasarım uygulanmıştır. Araştırmada veriler birincil ve ikincil araştırma yöntemleri ile yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada YouTube'un videodan önce gösterilen ve video esnasındaki gösterilen reklamların tüketiciler tarafından araya girici olarak algılandığını ve sabit reklamların daha az araya girici olarak algılandığı saptanmıştır. Çalışmada yer alan katılımcılar, YouTube'un video ortasında yayınlanan reklamları, YouTube'un video öncesi reklamlardan daha araya girici olarak değerlendirmişlerdir. Ayrıca, bilgilendirici ve mizah içeren reklamların araya giriciliği azalttığı saptanmıştır. Çalışmada, beklenmedik bir şekilde, bilgilendirici reklamlar eğlendirici reklamlardan daha çok araya giriciliğini azalttığı gözlenmiştir. Son olarak, bu çalışmada, reklamın araya giriciliğinin bilişsel olarak reklamdan kaçınmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research shows that there is a problem of ad intrusiveness even though, advertising plays an important role in the promotional mix for brands or organizations in Turkey. YouTube is no exception when it comes to ad intrusiveness. Notwithstanding, social media (YouTube) offer organizations very good opportunities for advertisement. This concern prompted this research, which sought to assess the extent to which YouTube ads (pre-roll, of consumer ad and still ads) are perceived as intrusive. Additionally, the study investigates how intrusiveness affects users' cognitions and mitigating factors of ad intrusiveness. The research made use of experimental design using quantitative data techniques. To establish the purpose of the research, data will be collected by primary and secondary methods with the key instruments of data collection being questionnaire. Consequently, the study found that YouTube pre-roll and mid-roll ads are perceived as intrusive by consumers, while still ads were less intrusive. Participants considered YouTube mid-roll ads as more intrusive than YouTube pre-roll ads. Also, informative and humor/entertaining ads were identified to reduce ad intrusiveness. Unexpectedly, the findings of the study showed that informative ads were better at addressing intrusiveness compared to entertaining ads. Finally, the study revealed that ad intrusiveness is a cause of cognitive ad avoidance.