Kadın girişimciliğinin bölgesel dağılımının belirlenmesinde coğrafi bilgi sistemleri ile haritalandırma metodunun kullanımı: Eskişehir örneği
Determining the regional distribution of women entrepreneurship using the geographical information systems and mapping method: A case study of Eskisehir
  1. Tez No: 622543
  2. Yazar: VEHBİ CAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ALTINIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimciliği, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Girişimcilik Haritası, Women Entrepreneurship, Geographical Information Systems, Entrepreneurship Map
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kadın girişimciliğinin küresel sosyoekonomik kalkınmadaki önemi tüm dünyada bilinen bir olgudur. Özellikle 1980'li yıllara gelindiğinde liberalizmin etkisi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde kadın girişimciliğini geliştirmeye ve teşvik etmeye yönelik akademik ve siyasi alanda daha sonradan diğer dünya ülkelerine örnek olacak birçok araştırma, çalışma ve düzenleme yapılmıştır. O dönemden itibaren işletmelerin erkekler tarafından kurulması ve işletilmesi yönündeki algı yavaş yavaş yıkılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise kadının sosyal statüsünün yükseltilmesi yönündeki çalışmalar 19.YY'da başlatılmasına rağmen, modern anlamda kadın girişimciliğinin kurumsallaştırılması ve geliştirilmesi 1990'lı yılların sonuna doğru ele alınmıştır. Bu çalışmada kadın girişimciliğinin sektörlere göre bölgesel dağılımının belirlenmesi ve literatürdeki kadın girişimciliğinin karakteristik özellikleri bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Eskişehir ili Odunpazarı ve Tepebaşı merkez ilçelerinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin, Coğrafi Bilgi Sistemleri aracılığıyla haritalandırma metodu kullanılarak girişimcilik haritası oluşturulmuştur. Bu bağlamda 33 sektör ele alınmış, her biri için ayrı bölgesel dağılım belirlenmiş ve kadın girişimcilerin yoğun olarak tercih ettikleri sektörler ve bölgeler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of women entrepreneurship in global socioeconomic development is a well-known phenomenon all over the world. Especially in the 1980s, and influenced by liberalism, many studies, research work and regulatory changes were made both in the academic and political fields regarding the development and the support for women entrepreneurship in countries like the United States, England and Canada, a practice which later spread to other countries. From then, the perception that a business could only be established and operated by men gradually began to disappear. However, despite efforts to increase the social status of women in our country being initiated in the 19th century, the idea of institutionalization and development of women's entrepreneurship in the modern sense was considered with towards the end of the 1990s. The aim of this study was to determine the regional distribution of women entrepreneurship by sectors and to examine the characteristic features of women entrepreneurship in the literature. For this purpose, an entrepreneurship map of female entrepreneurs operating in Odunpazarı and Tepebaşı central districts of Eskişehir was created using the Geographical Information Systems mapping method. In this regard, 33 sectors were considered, and a separate regional distribution was determined for each, and the sectors and regions that were generally preferred by the women entrepreneurs identified.