Doğaya dayalı rekreasyon faaliyetlerine katılım motivasyonlarının öznel refah üzerindeki etkisi: Bisiklet kullanıcıları örneği
The effect of participation motivations of nature based recreation activities on subjective wellbeing: Cycling sample
  1. Tez No: 622553
  2. Yazar: EMEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDET YOLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Doğaya Dayalı Rekreasyon, Motivasyon, Öznel Refah, Eskişehir, Nature Based Recreation, Motivation, Subjective Wellbeing, Eskisehir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yoğun çalışma hayatı sebebi ile zaman darlığı çeken bireyler, yılda sadece birkaç kez gerçekleştirebilecekleri tatiller dışında da rahatlama olanağı bulacakları boş zaman faaliyetlerine ihtiyaç duymaktadır. Kentleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan yeşil alanlardaki azalma, betonarme yapıların artması, ulaşımda yaşanan zorluklar, kalabalık ve hava kirliliği gibi sorunlar insanların şehir hayatından uzaklaşıp doğaya gitmek istemelerine sebep olmaktadır. Dolayısıyla doğaya dayalı rekreasyon faaliyetleri ile ilgili konuların araştırılması ve anlaşılması toplum ve bireyin refahı için önem taşımaktadır. Buradan hareketle çalışmada, bireyleri doğaya dayalı rekreasyon faaliyetlerine yönelten motivasyonların açıklanması ve bu motivasyonların bireylerin öznel refahına olan etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Eskişehir'de doğaya dayalı rekreasyon faaliyetleri içerisinde değerlendirilen bisiklete binme faaliyetine katılan bireylere yönelik oluşturulan anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın bulguları ışığında doğaya dayalı rekreasyon faaliyetine katılım motivasyonlarının öznel refaha olan etkisi ile ilgili önemli ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca, doğaya dayalı rekreasyon faaliyetine katılım sağlayan kişilerin demografik özellikleri ile motivasyon boyutları arasında da anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu noktada hem rekreasyon faaliyetine katılan bireylere hem de rekreasyon faaliyeti planlayıcılarına bir takım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals suffering from shortage of time due to busy working life, need leisure activities where they will have the opportunity to relax, except for holidays that they can only perform several times a year. The decrease in green areas, the increase in reinforced concrete structures, difficulties in transportation, crowds and air pollution due to urbanization causes people to move away from city life and go to nature. Therefore, research and understanding of issues related to nature-based recreation activities are important for the welfare of society and the individual. In this study, it is aimed to explain the motivations that lead individuals to nature-based recreation activities and to measure the effects of these motivations on subjective well-being of individuals. Within the scope of this study, data were collected with a questionnaire technique from individuals who participated in cycling activity, which were evaluated in nature-based recreations in Eskişehir. In the light of the findings of the study, significant relationships were found regarding the effect of motivation to participate in nature-based recreation activity on subjective well-being. In addition, there were significant differences between the demographic characteristics and motivation dimensions of the people who participated in nature-based recreation activities. In addition, significant differences have emerged between the demographic characteristics and motivation dimensions of the people who participated in nature-based recreation activities. At this point, some suggestions were presented both to the individuals participating in the recreation activity and to the recreation activity planners.