Bireylerin boş zaman değerlendirmedeki felsefi yönelimlerinin belirlenmesi ve demografik değişkenler açısından felsefi yönelim düzeylerinin incelenmesi
Determination of philosophical tendencies of individuals in leisure and investigation of philosophical tendencies levels in terms of demographic variables
  1. Tez No: 622572
  2. Yazar: BİLAL KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE AKYILDIZ MUNUSTURLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Spor, Philosophy, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Boş Zaman Felsefesi, Felsefi Yönelim, Felsefi Tercih, Leisure, Philosophy of Leisure, Philosophical Tendency, Philosophical preferences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bireylerin boş zaman değerlendirmedeki felsefi yönelimlerinin belirlenmesi ve demografik değişkenler açısından felsefi yönelim düzeylerinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma gruplarını, pilot çalışma için Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören 171 öğrenci, pilot çalışma sonrası açımlayıcı faktör analizi için Google Anketler üzerinden 317 kişi ve doğrulayıcı faktör analizi için ise 647 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın temel amacı çerçevesinde birbirini izleyen iki çalışma gerçekleştirilmiştir. Birinci aşama olan Çalışma I'de öncelikle“Boş Zaman Değerlendirmedeki Felsefi Yönelim (BZDFY) Ölçeği”nin geliştirilmesi ve ölçme modelinin doğrulanması amaçlanmıştır. Ölçek geliştirme ve ölçme modellerinin doğrulanması sürecini izleyen Çalışma II'de ise BZDFY Ölçeği faktörlerine göre katılımcıların felsefi yönelim düzeyleri ile demografik özellikleri arasındaki farka ilişkin testlerin yapılması amaçlanmıştır. Çalışma I kapsamında psikometrik niteliklerine ilişkin 20 madde ve 4 faktörden oluşan BZDFY Ölçeği geliştirilmiştir. Bu 4 faktör, Esasicilik, Daimicilik, İlerlemecilik, Yeniden Kurmacılık olarak isimlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, 20 madde ve 4 faktörlü yapı gösteren“Boş Zaman Değerlendirmedeki Felsefi Yönelim (BZDFY) Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma II kapsamında yapılan fark analizleri sonuçlarına göre, BZDFY Ölçeği'nin faktörüyle katılımcıların cinsiyet, medeni durum, meslek ve ortalama hane geliri değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca yaş ve eğitim düzeyi değişkenlerine bakıldığında ise ölçek faktörleri ile arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to determine the philosophical orientations (Philosophical preferences) of individuals in their leisure time evaluation and to examine their philosophical orientations (Philosophical preferences) in terms of demographic variables.The study groups of the investigation 171 students at Eskişehir Technical University for the pilot study, 317 people who using Google Questionnaires for exploratory factor analysis and 647 people for confirmatory factor analysis after the pilot study. Two studies were carried out of the main purpose of the investigation. In the first step (study I), it was aimed to develop the els philosophical preferences in Leisure Assessment Scale be and to validate the measurement model. In Study II, which followed the process of scale development and validation of measurement models, According to the Philosophical preferences Scale factors in leisure evaluation, it was aimed to test the differences between the philosophical preferences levels and demographic characteristics of the participants. With in the StudyI, was developed Scale of Philosophical preferences factors in leisure consisting of 20 items and 4 factors related to psychometric properties. These 4 factors were named as Essentialism, Perennialism, Progressivism, and Reconstructionism. According to the results of investigation, Scale of Philosophical preferences factors in leisure which has 20 itemsand 4 factors, is a valid and reliable measurement tool. According to the results of the difference analyzes conducted with in the scope of Study II, with Scale of Philosophical preferences factors in leisure, Significant differences were determined according to the variables of gender, marital status, occupation and average income. In addition when age and educational level variables were examined, significant differences were not found between scale factors.