Marka yerelleşmesinin reklam grafik tasarımlarına yansıması: Coca-Cola Türkiye örneği
Reflections of brand localization on advertising graphic design: The case of Coca-Cola Turkey
  1. Tez No: 622652
  2. Yazar: ÖZGÜR HÜNEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT ÖZKOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yerelleşme, Marka Yerelleşmesi, Grafik Tasarım, Reklam Grafiği, Globalization, Localization, Brand Localization, Graphic Design, Advertising Graphics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ortaya çıktığı zamandan beri sürekli gelişimini sürdüren küreselleşme, bir noktadan sonra yerelleşme kavramı ile bütünleşmeye başlamıştır. Böylece,“küresel düşün, küresel hareket et”döneminden,“küresel düşün, yerel hareket et”dönemine geçiş yapılmıştır. Coca-Cola, 2000 yılında bu süreci daha da ileri taşıyarak,“yerel düşün, yerel hareket et”stratejisini uygulamaya başlamıştır. Böylelikle, Coca-Cola önderliğinde, küreselleşme evrimini yerelleşme yönünde tamamlamıştır. Küresel işletmelerin marka yerelleşmesi, reklamcılığın en önemli araçlarından biri olan grafik tasarıma da yansımaktadır. Reklam grafiklerinin, göstergebilim ve sanatsal / tasarımsal çözümleme yöntemleriyle incelenmesi yoluyla, küresel işletmelerin marka yerelleşmesi kapsamında reklamlarda hangi temel kavramları kullandığı ve bunların grafik tasarıma ne şekillerde yansıdığı ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Growing continuously since it's existence, globalization started to merge with localization at some point. With that, the period of“think global, act global”replaced by the period of“think global, act local”. In the year 2000, Coca-Cola went even further and begin to practice the strategy of“think local, act local”. So, with the leadership of Coca-Cola, globalization has completed its evolution in the direction of localization. Brand localization of global companies have reflections on graphic design too, as it is one of the most important tools of advertising. By examining advertising graphics through the methods of semiotics and art / design analysis, it will be revealed that, which general concepts are used in the ads within the brand localization of global companies, and in which forms that they reflect on graphic design.