Proksimal humerus kırıklarının postoperatif kollodiafizer açısının değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative collodiafizer angle of proximal humerus fractures
  1. Tez No: 622788
  2. Yazar: GÖKHAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DÖNDÜ KIZILKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Humerus Proksimal Kırığı, Humerus Cerrahisi, Humerus Anatomisi, Humerus Ölçümü, İntramedüller Çivileme, Humerus Proximal Fracture, Humerus Surgery, Humerus Anatomy, Humerus Measurement, Intramedullary Nailing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Proksimal Humerus Kırıklarının Postoperatif Kollodiafizer Açısının Değerlendirilmesi Opere humerusta birtakım anatomik değişiklikler olabileceğini düşünmekteyiz. Bizim bu projedeki amacımız; opere humerus radyografileri üzerinden humerusun proksimal parçasında kollodiafizer açı ölçümü yaparak, cerrahi sonrası anatomik ölçü farkını ortaya çıkarmak ve proksimal humerus kırık operasyonlarının anatomik kollodiafizer açıya etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğnde Aralık 2011 - Ocak 2019 tarihleri arasında cerrahi tedavi görmüş unilateral proximal humerus kırıklı 51 uygun hasta ameliyat defterinden retrospektif olarak taranıp belirlenmiştir. Hastaların anteroposterior radyografileri üzerinden ENLİL HBYS programı aracılığıyla frontal planda humerus diafizi ortasından ve collum anatomicum hattını 90 derece kesecek şekilde caput humeri merkezinden çizgiler çekilmiştir. Bu çizgiler arasındaki açı yine programdaki açı ölçer yardımıyla ölçülerek kollodiafizer açılar saptanmıştır. Hastaların yaş dağılımı 19 – 83 arası olup ortalaması 53,56 ± 16,34'tür. Çalışmaya dahil ettiğimiz 51 hastanın 27'si erkek, 24'ü kadındır. Cinsiyete bağlı travma mekanizmasına bakacak olursak; AİTK (6E,1K), ADTK (3E, 4K), BD (7E, 15K), YD (10E, 4K), MK (1E). Cerrahi tespit olarak; 46 hastaya plak vida, 2 hastaya vida, 2 hastaya intrameduller çivileme, 1 hastaya K teli uygulanmıştır. Bizim çalışmamızdaki hasta taraf kollodiafizer açı ortalaması 132,81 ± 13,83'tür. Çalışmamızda yer alan proksimal humerus kırıklı hastaların cerrahi tedavisi sırasında humerus kollodiafizer açı morfolojisine uygun ve normale yakın değerler arasında anatomik humerus bütünlüğünün sağlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Postoperative Collodiafizer Angle Of Proximal Humerus Fractures We think that there may be some anatomical changes of the operated humerus. Our aim in this project is to make collodiafizer angle measurement in proximal part of humerus via opere humerus radiographs, to reveal anatomical measurement difference after surgery and to evaluate the effect of proximal humerus fracture operations on anatomical colodiafizer angle. In our study, 51 patients with unilateral Proximal Humerus Fracture who had undergone surgical treatment between December 2011 and January 2019 in the Orthopedics and Traumatology Clinic of Balcalı Hospital, Faculty of Medicine, Çukurova University were retrospectively screened and identified from the operation book. On the anteroposterior radiographs of the patients, ENLİL HBYS program was drawn in the anterior frontal plane from the middle of the humerus diaphysis and the caput humeri line was drawn to cut the line of the collum anatomicum 90 degrees. The angle between these lines was again determined by the angle meter and collodiafizer angles in the program. The age range of the patients ranged from 19 to 83 years with a mean of 53.56 ± 16.34 years. Of the 51 patients we included in the study, 27 were men and 24 were women. If we look at the mechanism of gender-related trauma; in vehicle traffic accident (6M, 1W), non-vehicle traffic accident (3M, 4W), simple falls (7M, 15W), falling from high (10M, 4W), motorcycle accident (1M). Surgical fixation to the patients; 46 patients underwent plaque screws, 2 patients underwent screws, 2 patients underwent intramedullary nailing, and 1 patient underwent K-wire. The mean collodiaphyseal angle of the patient side in our study was 132.81 ± 13.83. During the surgical treatment of patients with proximal humerus fractures in our study, it was determined that anatomical humerus integrity between the humerus collodiafizer angle morphology and the values close to normal was achieved.