Reality beyond postmodernism: Re-thinking of the American dream in David Foster Wallace's writings
Postmodernizmin ötesindeki gerçeklik: David Foster Wallace'in eserlerinde Amerikan rüyasının yeniden düşünülmesi
- Tez No: 622891
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÖNÜL UÇELE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: David Foster Wallace, Amerikan Rüyası, Postmodernism, Post-postmodernism, David Foster Wallace, American Dream, Postmodernism, Post-postmodernism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu tez, çağdaş bireylerin Amerikan Rüyası'na karşı olan öznel algılarını postmodern ve postpostmodern mercekler aracılığıyla incelemek için Amerikalı yazar David Foster Wallace'ın kitaplarında yer alan çağdaş konulara odaklanmaktadır. Seçilen romanlar Amerikan ulusunun, kültürünün ve bireyinin farklı tasvirlerini sunar. Romanlar, postmodernizmin paradoksal deneyimini başlangıç noktaları olarak ele alırken, modern zamanlarda Amerika'da yaşamanın ve hala ulusal hayallerini sürdürmeye çalışmanın Amerikalılar üzerinde nasıl bir duygusal etki bıraktığına da odaklanmaktadır. Günümüz dünyasında, benlik üzerindeki yükün kendine özgü nedenleri ve belirtileri, döneme ait postmodern yaklaşımlarının söylemlerine göre incelenmiştir. Benlik, özneyi yeniden insanlaştırmak için, yeni akımlardan biri olan postpostmodernizmin bakış açısıyla birlikte yeniden ele alınmaktadır. Daha iyi bir anlayış elde etmek ve daha derin bir inceleme için Yeni çağın ve Amerikan Rüyası'nın etkileri izlenmektedir. Bu tez, Amerikan Rüyası'nın ardındaki ideolojiye ve bugünkü durumunun çağdaş dönemdeki mevcut yansımalarına daha yakından bakmaktadır. Çalışmanın alanı David Foster Wallace'ın üç romanını kapsamakta ve Wallace'ın yazar olarak postmodern ve postpostmodern edebiyattaki duruşunu ortaya koymaktadır. Söz konusu ulus ve onun vatandaşları, Wallace'ın gözünden üç etkili romanı ile analiz edilecek ve çalışmaya yazarın makaleleri de ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on contemporary issues to examine the subjective perceptions of the contemporary individuals regarding the American Dream through postmodern and post-postmodern lenses in American writer David Foster Wallace's books. The selected novels provide divergent portrayals of the American nation, culture, and individuals. They present the paradoxical experience of postmodernism as their starting point and focus on the Americans' emotional responsiveness to how it feels to live in modern times in America while still trying to pursue their national dream as well. The specific reasons and symptoms burdening the self in the contemporary world are analyzed according to the accounts of postmodern approaches of the period. To re-humanize the subject, the self is reconsidered in combination with viewpoints of the recent movement post-postmodernism. The influences of the new era and the American Dream are traced to gain a better insight and manage a deeper investigation. This dissertation takes a closer look at the ideology behind the American Dream and the way it is reflected in contemporary times. The scope of the study covers David Foster Wallace's three novels and situates his stance as an author in postmodern and post-postmodern literature. The nation and its citizens are analyzed from the perspective of Wallace through his three influential novels, and his essays will also provide insight to the study.