Sanal gerçeklik teknolojileri ile izlenen haberlerin bellek ve anlama üzerine etkisi
The effect of the news watched by virtual reality technologies on memory and understanding
  1. Tez No: 622908
  2. Yazar: FATİH ERKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK BİRSEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sürükleyici Gazetecilik, Sanal Gerçeklik, Medya Psikolojisi, VR Habercilik, Immersive Journalism, Virtual Reality, Media Psychology, VR Journalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, VR haberciliği tanımlayarak yeni bir gazetecilik türü olan sürükleyici gazeteciliğin ortaya çıkışını ve medya psikolojisi bağlamında VR Haberciliğin hatırlama ve anlama üzerine etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada öncelikle teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan yeni gazetecilik türleri ele alınmakta, ardından VR haberciliğinin yakın tarihteki gelişimi medya alanındaki gelişme-lere paralel olarak irdelenmektedir. Araştırmada VR haberciliğin ilk uygulamalarını yapan; New York Times, BBC, CNN, Euronews ve Guardian gazetelerinin VR haberlerine içerik analizi uygulanarak haberlerin teknik özellikleri betimlenmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında 30 katılımcıdan oluşan deney grubuna seçilen VR ve online haberler izletilmiş/okutulmuştur. VR haberciliğinin bilişsel etkilerinin incelenmesi amacı ile tasarlanan sontest desenli deneysel araştırmada katılımcıların haberleri hatırlama ve anlama düzeyleri analiz edilmiştir. Çalışmadan edilen bulgular; online haberler ile karşılaştırıldığında VR haberlerin daha iyi hatırlandığını ve anlaşıldığını ortaya koymuştur. Çalışmada ayrıca; VR haberciliğin şuanda gelişim aşamasında olduğu, sanal gerçeklik teknolojilerinin kitlesel ölçekte kullanımının yaygınlaşması ile haberciliğin izler kitle üzerine bilişsel etkileri bağlamında önemli bir potansiyel taşıdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the emergence of immersive journalism, a new type of journalism, and to define the impact of VR journalism on remembering and understanding in the context of media psychology. In this direction, first of all, new types of journalism emerged in parallel with technological developments, and then the recent development of VR journalism is examined in parallel with the developments in media. In the research, the first applications of VR journalism; New York Times, BBC, CNN, Euronews and Guardian Newspapers were analyzed by using content analysis to describe the technical features of the news. During the application phase of the study, VR news and online news were selected/displayed to the participant group consisting of 30 people. In the experimental study with posttest design which was designed to investigate the cognitive effects of VR journalism, participants' level of recall and understanding of news were analyzed. Findings from the study; compared to online news, VR revealed that the news is better remembered and understood. In the study; It has been understood that VR journalism is currently in the development stage and with the widespread use of virtual reality technologies on a mass scale, it has an important potential in terms of cognitive effects on the mass of the traces.