Yenilik iklimi ve örgütsel değişim sinizmi arasındaki ilişki: Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between innovation climate and organizational change cynicism: A research on Mersin Provincial Directorate of Youth and Sports employees
  1. Tez No: 622993
  2. Yazar: OĞUZHAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim Sinizmi, Yenilik İklimi, Organizational Change Cynicism, Climate of Innovation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Geçmişten günümüze kadar geçen sürede, değişim örgütler için değişmeyen bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu değişimler örgütlerde sinizm gibi olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu olumsuz durumlarda her örgüt gibi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çalışanları için bir sorun teşkil etmektedir. Bu araştırmanın amacı; Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının yenilik iklimi algıları ve örgütsel değişim sinizmi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreninin, Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde görev yapmakta olan 575 çalışan oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu, Örgütsel Değişim Sinizmi Ölçeği ve Yenilik İklimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, Pearson Korelasyon analizi, T-Testi, ANOVA Testi ve Tamhane's T2 Testi kullanılmıştır. Araştırmada; katılımcıların, Yenilik İklimi ve Örgütsel Değişim Sinizmi düzeylerinin orta seviyede olduğu ve hem kurumdaki çalışma yılı hem de cinsiyet değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların, kurumdaki çalışma yılı arttıkça Örgütsel Değişim Sinizmi Ölçeği puanlarının yükseldiği, Yenilik İklimi Ölçeği puanlarının ise azaldığı ve erkek çalışanların hem örgütsel değişim sinizmi hem de yenilik iklimi algılarının kadınlara göre daha yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kurumdaki çalışma yılı arttıkça, katılımcıların Yenilik İklimi ve Örgütsel Değişim Sinizmi Ölçeği puanları arasındaki negatif ilişki artmaktadır. Genel olarak ise Örgütsel Değişim Sinizmi ve Yenilik İklimi Ölçekleri puanları arasında, negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; örgütteki yenilik iklimi ile çalışanların değişimleri desteklemesi arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışanların yaratıcılığa teşvik edilmesi, fikirlerine önem verilmesi, çalışanların örgüt tarafından alınan kararlara katılım sağlaması ve örgütte etkili bir iletişim ağı oluşturulması ile yöneticilerin meydana getirmek istediği değişimleri desteklemeleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, change has emerged as an unchanging element for organizations. However, these changes cause negative situations such as cynicism in organizations. In these negative situations, like every organization, the Provincial Directorate of Youth and Sports is a problem for the employees. The aim of this research is to investigate the relationship between the perception of innovation climate and organizational change cynicism levels of Mersin Provincial Directorate of Youth and Sports employees. In this research, relational survey model was used which is one of the general survey models. The population of the research consists of 575 employees working in Mersin Provincial Directorate of Youth and Sports. Organizational Change Cynicism Scale and Innovation Climate Scale were used as data collection tools. Descriptive statistics, Pearson Correlation analysis, T-Test, ANOVA Test and Tamhane's T2 Test were used for data analysis. In the study; The participants were found to have a moderate level of Innovation Climate and Organizational Change Cynicism and showed a statistically significant difference in terms of both working year and gender variables in the institution. It was found that the organizational change cynicism scale scores increased and the innovation climate scale scores decreased as the working years at the institution increased, and both the organizational change cynicism and innovation climate perceptions of male employees were higher than women. In addition, as the working year in the institution increases, the negative correlation between the scores of the Innovation Climate and Organizational Change Cynicism Scale of the participants increases. In general, there was a statistically significant negative correlation between Organizational Change Cynicism and Innovation Climate Scales scores. As a result; It was found that there is a positive relationship between the climate of innovation in the organization and the support of the changes by the employees. In this context, it can be said that there is a positive relationship between encouraging employees for creativity, giving importance to their ideas, participating in the decisions taken by the organization and establishing an effective communication network in the organization and supporting the changes that managers want to create.