İbn Atiyye tefsirinde kıraat olgusu
The qiraah in İbn Atiyye's tafseer
  1. Tez No: 623033
  2. Yazar: RIFAT ABLAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI ÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İbn Atiyye, Kıraat, Yedi Kıraat, Yedi Harf, Sahih Kıraat, Şâz Kıraat, Tafsir, Ibn Atiyya, Al-Qiraat, Seven Qiraats, Seven Letters, Sahih Qiraat, Shazz Qiraat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Tefsir kaynaklarında dağınık bir şekilde yer alan kıraatler, Kur'ân ayetlerinin anlaşılmasına katkı sunmaktadır. VI/XII. Yüzyıl Endülüs âlimlerinden olan İbn Atiyye'nin müstakil bir kıraat eseri olmamasına rağmen o, Muharrerü'l-Vecîz adlı tefsirinde şâz ve sahih kıraatlerden yoğun bir şekilde yararlanmıştır. Bu çalışmada İbn Atiyye'nin zikrettiği kıraatlerin tayini ve bu kıraatleri tefsirinde kullanma keyfiyeti tefsir-kıraat ilişkisi bağlamında ele alınmaktadır. Bu amaçla, İbn Atiyye'nin eserinde yer verdiği kıraat örnekleri saptanmaya çalışılmaktadır. Elde edilen bilgi ve bulgulardan oluşan veriler, üç ana bölümde ele alınmaktadır. Çalışmada İbn Atiyye'nin kıraatleri tefsir bağlamında ele alması ve bu kıraatlerin, Kur'ân'ın anlaşılmasına yaptığı katkı üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, İbn Atiyye'nin mananın anlaşılması için kıraat farklılıklarına nasıl bir değer atfettiği hususu, filolojik ve fıkhî hüküm yorumu olmak üzere tefsir ve kıraat kaynaklarıyla karşılaştırması yapılmaktadır. Bunun yanında İbn Atiyye'nin sahih ve şâz kıraatleri kabul veya ret hususundaki görüşüne, kıraatler arasında yapmış olduğu tercih ve sebeplerine, zikrettiği kıraatlerin kaynaklarına, yedi harfle ilgili görüşüne yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Al-Qiraats, which are taken part scattered in Tafsir sources, are to provide the understanding of the Qur'anic verses. Although Ibn Atiyya, one of the Andalusian scholars of the VI / XII century, has no an independent qiraat work, he makes extensive use of the shazz and sahih qiraats in his commentary book Muharrerul-Vaciz. In this study, Ibn Atiyya's chanting of the qiraats and the use of these qiraats which he mentioned can be discussed in term of tafsir and qiraat. For this purpose, this work of Ibn Atiyya is scanned in terms of qiraat. The sample of qiraat settled in the work of Mufassir was tried to be determined. The information and findings obtained from this survey are handled in three main chapter. In this study, it is emphasized that Ibn Atiyya handles the qiraats in the context of tafsir and the purpose of his using these qiraats in the commentary. In addition, how Ibn Atiyya attributed value to qiraat differences in order to understand the meaning is compared with the sources of commentary and qiraat, including the interpretation of philological and fiqh provisions. In addition to this, Ibn Atiyya's opinion on accepting or rejecting sahih and shazz qiraats, preferences and reasons he made between qiraats, sources of qiraat which he mentioned and his opinion about seven letters are included.