NATO's enlargement and the USA: A critical analysis of the liberal internationalism within the context of international security
NATO'nun genişlemesi ve ABD: Liberal uluslararasıcılığın uluslararası güvenlik bağlamında eleştirel analizi
- Tez No: 623032
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ SONER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Rusya, NATO, Liberal Uluslararasıcılık, Realizm, the USA, Russia, NATO, Liberal Internationalism, Realism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çeşitli alanlarda birçok farklı liberal teori olmasına rağmen, tüm liberal teoriler bireysel özgürlüğü ve bu özgürlüğü koruyan devlet ve uluslararası sistem yapısını önceliklendirmektedir. Liberal bir ülke olan ABD, hem 2. Dünya Savaşı hem de Soğuk Savaş sonrasında galip gelmiştir. Bir başka deyişle, ABD liberalizme karşı olan faşizm ve komünizm ideolojilerini 20. Yüzyılda yenilgiye uğratmıştır. ABD'deki yaygın inanışa göre Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarının arkasındaki ana sebep dünyada liberalizmin yaygın olmamasıydı. Bu sepeble, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaptığı ilk şey milletler arası işbirliğini geliştirmek ve dünya barışını sağlamak amacıyla BM, Dünya Bankası, IMF ve GATT gibi liberal uluslararası örgütler kurmak oldu. Bu anlayışa göre, dünya barışı için tek formül liberal uluslararasıcılıktı. Ancak, bir başka büyük güç olan Sovyetler Birliği aynı dış politikaya uymadı ve agresif ve yayılmacı bir dış politika izledi. Bu nedenle, Batılı liberal dünyayı Sovyet tehdidinden korumak için büyük ölçüde ABD liderliğinde 1949 yılında NATO kuruldu. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sona eren Soğuk Savaş NATO'nun başarısına işaret ederken aynı zamanda NATO'nun geleceğiyle ilgili bir tartışma başlattı. Realistler NATO'nun yapısının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunurken, liberaller NATO'nun genişlemesini destekledi. Liberal dış politika Washington'da galip geldi ve NATO genişlemeye başladı. NATO'nun genişlemesi liberal uluslararasıcılığın bir örneğidir. Kökleri liberal teoriden gelen bu grand stratejiye göre, ABD'nin dünyanın geri kalanında liberal demokrasiyi desteklemesi, demokratikleşen ülkelerin ABD önderliğinde kurulmuş uluslararası örgütlere dahil edilmesi, ve uluslararası liberal ekonominin desteklenmesi gerekmektedir. Liberal uluslararasıcılığın ana hedefleri dünyada insan hakları ihlallerini sona erdirmek, dünya barışını sağlamak ve dünyayı demokrasi için daha güvenliği bir hale getirmektir. Liberal uluslararasıcılık Soğuk Savaş sonrası dönemde bir süre başarılı olmuş olsa da son yıllarda liberal uluslararasıcılığın uygulanmasına karşı başkaldırılar başlamıştır. Bu tezde, uluslararası güvenliğe özel bir vurgu yapmak suretiyle hem uluslararası nüfuz hem de sert güce sahip olan büyük güçlerin liberal uluslararacılığa karşı çıkışı analiz edilecektir. Bu bağlamda, Rusya'nın Soğuk Savaş sonrası ilk defa bir başka ülkeyi işgal ederek NATO'nun genişlemesine karşı gösterdiği reaksiyon vaka çalışması olarak incelenecektir. Bu tez, dünyaya barış getirmesi beklenirken, liberal uluslarasıcılığın ironik olarak uluslararası ilişkilerde realizmin tekrar canlanmasına neden olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although there are many different liberal theories covering different spheres, all of them prioritizes the freedom of individual, type of state and international system that ensures the liberty of all individuals throughout the world. The USA is a deeply liberal country that emerged as victorious power both in the aftermath of Second World War and the Cold War. In other words, the USA defeated the fascism and communism, ideologies against liberalism, in the 20th century. As it was a conventional wisdom in the USA that lack of liberalism was the main reason behind the First and Second World Wars, the first thing the USA has done after the Second World War was to create liberal international organizations, such as UN, World Bank, IMF, and GATT, to facilitate cooperation between nations and to provide peace to world. In this understanding, liberal internationalism was the only formula for the world peace. However, another great power Soviet Union had not adopted the same foreign policy but started to follow an assertive and expansionist foreign policy. Therefore, largely under the leadership of US, NATO was founded in 1949 to protect the Western liberal world from the Soviet threat. End of the Cold War, with the collapse of Soviet Union in 1991, marked the success of NATO but at the same time sparked a debate on the future of NATO. While realists argued for reformulation of NATO, liberals supported NATO enlargement. Liberal foreign policy prevailed in Washington and NATO started to enlarge. NATO enlargement was just an example of the liberal internationalism. According to this grand strategy, which has its roots in the liberal theory, the USA should promote liberal democracy in the rest of the world, embed the democratized countries into liberal international organizations created under the leadership of the USA, and support international liberal economy. Main objectives behind embracing liberal internationalism is to end human rights violations, ensure the world peace and to make world a safer place for democracy. Liberal internationalism has worked for a certain time period in the post-Cold War era but in the recent years there is a rising opposition to implementation of liberal internationalism from rest of the world. In this thesis, opposition of great powers having both international influence and hard power to liberal internationalism will be analyzed with a special emphasis to international security. In this regard, Russian reaction to NATO enlargement by invading another country for the first time after the Cold War will be examined as a case study. This thesis defends that while it was expected to deliver peace to world, ironically liberal internationalism caused the resurgence of realism in the international relations.