Evli ve boşanmış bireylerin yaşam kaliteleri, kaygı düzeyleri ve benlik saygılarının karşılaştırılması
The compare the life qualities, anxiety levels and self-esteems of the married and divorced individuals
  1. Tez No: 623079
  2. Yazar: ALİYE NURSEDA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Yaşam Kalitesi, Kaygı, Benlik Saygısı, Marriage, Divorce, Quality of Life, Anxiety, Self-esteem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli ve boşanmış bireylerin yaşam kaliteleri, kaygı düzeyleri ve benlik saygılarını karşılaştırmaktır. İlişkisel tarama yöntemiyle yapılan araştırmaya 100 evli kadın, 58 evli erkek, 72 boşanmış kadın ve 42 boşanmış erkek katılmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini öğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyo-Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF), Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde parametrik (t-test, korelasyon) test ölçümleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: Yaşam kalitesi medeni duruma göre karşılaştırıldığında evli ve boşanmış katılımcıların ortalamaları arasında evli bireyler lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. Durumluk ve sürekli kaygı medeni duruma göre karşılaştırıldığında evli ve boşanmış katılımcıların ortalamaları arasında evli bireyler lehine anlamlı bir fark saptanmıştır. Benlik saygısı medeni duruma göre karşılaştırıldığında evli ve boşanmış katılımcıların ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the life qualities, anxiety levels and self-esteems of the married and divorced individuals. 100 married women, 58 married men, 72 divorced women and 42 divorced men have participated in the study conducted using the relational scanning method. Socio-demografic information form developed by the researcher, with the purpose of finding out tht socio-demographical characteristics of the participants has been used. The World Health Organization Quality of Life Scale (WHOQOL-BREF), The State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and the Rosenberg Self-Esteem Scale have been used as the assessment instrument in the study. As a result of the analysis, the findings can be summerized as such: When the quality of life was compared against the marrital status, a significant difference in favor of the married individuals has been found, as per the average of married and divorced participants. When the state-trait anxiety was compared against the marrital status, a significant difference in favor of the married individuals has been found, as per the average of married and divorced participants. When the self-esteem was compared against the marrital status, no significant difference has been found, as per the awerage of married and divorced participants.