Hava örneklerinde nanodrop bazlı spektrofotometri ile kükürt dioksit tayini
Determination of sulphur dioxide in air samples BY nanodrop based spectrophotometry
  1. Tez No: 623078
  2. Yazar: KAMİL DARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT PELİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hava analizleri, kükürt dioksit, UV-görünür bölge spektrofotometre, nanodrop, iyonik sıvı, Air analysis, sulfur dioxide, UV-visible spectrophotometer, nanodrop, ionic liquid
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kükürt dioksit önemli hava kirleticiler arasında yer alır ve insan sağlığı üzerine oldukça zararlı etkileri vardır. Bu yüzden kükürt dioksidin ortam havasında izlenmesi önemlidir. Bu tez kapsamında, iç ve dış ortam havasında bulunan kükürt dioksit miktarının tayinini gerçekleştirmek için ekonomik, çevreci spektrofotometrik bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitli iyonik sıvılar ve organik sıvıların kükürt dioksit tayini için yanıtları incelendi. Kullanılan iyonik sıvılar laboratuvar ortamında sentezlendi. İncelenen sıvılar içinde dimetil sülfoksit ve 1-Hekzil-3-(3-(trietoksisilil)propil)imidazolidin bromür sıvılarının en iyi sinyali verdiği gözlendi ve bu sıvılarla denemelere devam edildi. Denemelerde örnekleme basamağı pasif örnekleme yöntemi ile gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına etki edeceği düşünülen nem, absorpsiyon süresi ve sıcaklığı gibi parametreler incelendi. Her iki sıvı ile kükürt dioksit için kalibrasyon grafikleri oluşturularak yöntemin analitik parametreleri hesaplandı. Yöntem hava örneklerindeki kükürt dioksitin analizine uygulandı.
Özet (Çeviri)
Sulfur dioxide is one of the major air pollutants and has very harmful effects on human health. It is therefore important to monitor the sulfur dioxide in ambient air. In this thesis, it is aimed to develop an economical, environmentally friendly spectrophotometric method for the determination of sulfur dioxide in indoor and outdoor atmosphere. For this purpose, the responses of various ionic liquids and organic liquids for the determination of sulfur dioxide were investigated. The ionic liquids were synthesized in the laboratory. Dimethyl sulfoxide and 1-hexyl-3- (3- (triethoxysilyl) propyl) imidazolidine bromide liquids showed the best signal among the investigated liquids and so the experiments were continued with these liquids. The sampling step was performed by passive sampling method. Parameters such as humidity, absorption time and temperature which are thought to affect the results of the analysis were examined. Calibration plots were calculated for both liquids for absorbtion of sulfur dioxide and then analytical parameters were calculated. The method was applied to the analysis of sulfur dioxide in air samples.