Borotungstat'ın akciğer kanseri hücre dizileri üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkilerinin belirlenmesi
The investigation of cytotoxic and apoptotic effects of borotungstate on human lung cancer cell lines
  1. Tez No: 623307
  2. Yazar: HİRA UĞURLUGÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE PINAR ÖZTOPCU VATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Borotungstat, polioksometalat, akciğer kanseri, sitotoksisite, Borotungstate, polyoxometalate, lung cancer, cytotoxicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Polioksometalatlar (POMs), moleküler çeşitlilik gösteren, çeşitli elementlerle birleşikler oluşturabilen metal oksijen kümeleridir. Bu çalışmada ilk olarak bir polioksometalat olan borotungstat maddesinin, 10, 25, 50, 75 ve 100 µM konsantrasyonlarındaki hücre canlılığındaki azalma iki farklı insan akciğer kanseri (A549 ve H460) hücrelerinde MTT yöntemi ile incelenmiştir. 24 ve 48 saatteki A549 hücrelerindeki IC50 değeri sırasıyla 60 ve 37 μM olarak hesaplanırken, H460 hücrelerinde 51 ve 31 µM olarak hesaplanmıştır. Uygulanan 10 μM borotungstat konsantrasyonunun A549 ve H460 hücre morfolojisi üzerinde herhangi bir etkisi gözlenmezken, 25, 50, 75 ve 100 μM konsantrasyonlarının doz artışına bağlı olarak hücrelerin morfolojisinde değişikliklere neden olduğu belirlenmiştir. Çalışmada karboplatin ile birlikte verilen borotungstat konsantrasyonlarının (1:1) sinerjistik/antogonistik/ etkileri MTT yöntemi ile araştırılmıştır. Borotungstat ile karboplatin uygulamasının özellikle 24 saatte H460 hücre dizisi üzerinde daha fazla sitotoksik aktiviteye neden olduğu ve doz artışına bağlı olarak sinerjistik etkinin arttığı tespit edilmiştir. Benzer etki A549 hücre dizisinde de gözlenmiş olmakla beraber bu sinerjistik etkinin daha zayıf olduğu belirlenmiştir. Çalışmada son olarak 25, 50 ve 75 µM borotungstat konsantrasyonlarının oluşturduğu apoptotik/nekrotik etkiyi belirlemek için Hücre Ölümü Belirleme Kiti kullanılmıştır. A549 ve H460 hücre dizisinde apoptotik hücre ölümü görülürken, herhangi bir nekrotik etki gözlenmemiştir. Çalışmada elde edilen veriler borotungstatın akciğer kanseri tedavisinde kullanılabilir ilaç olarak geliştirilmesinde, yapılacak olan araştırmalara öncülük edeceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Polyoxometalates (POMs) are metal oxide clusters that exhibit molecular diversity and make compounds with various elements. Cytotoxic and apoptotic effects of borotungstate, a polyoxometalate synthesized with boron for the first time, were investigated in A549 and H460 cells at concentrations of 10, 25, 50, 75 and 100 µM. Borotungstate reduced survival of A549 and H460 cells. The half maximal inhibitory concentration values of borotungstate in A549 cells were 60 μM for 24 hours and 37 μM for 48 hours. In H460 cells, it was calculated as 51 µM for 24 hours and 31 µM for 48 hours. Borotungstate changed the morphology of A549 and H460 cells starting from 25 μM compared to the control group. In combined therapy, borotungstate and carboplatin concentrations (1: 1) were given and the antogonistic / synergistic effects were investigated via MTT method. Borotungstate and carboplatin produced more cytotoxic activity on the H460 cell line in 24 hours. A similar effect was observed in the A549 cell line. However, the synergistic effect was found to be weaker. Borotungstate concentrations achieved cytotoxic activity in A549 and H460 cells by apoptotic route. Borotungstate caused more apoptotic cell death in A549 cells with increased concentration. Borotungstate did not cause any necrotic activity in A549 and H460 cells. We believe that in the development of borotungstate as a usable drug in the treatment of lung cancer, it will lead to in vivo and in vitro studies.