Sızıntı sularının elektrokoagülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the treatment of leachate by electrocoagulation method
- Tez No: 623469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR DİZGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrooksidasyon, Elektrokoagülasyon, Çöp Sızıntı Suyu, Sızıntı Suyu Arıtma, Alüminyum Elektrot, Demir Elektrot, Paslanmaz Çelik Elektrot, Membrane Processes, Electrooxidation, Electrocoagulation, Garbage Leachate, Ultrafiltration, Pre-treatment, Aluminum Electrode, Iron Electrode, Stainless Steel Electrode
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET SIZINTI SULARININ ELEKTROKOAGÜLASYON YÖNTEMİ İLE ARITILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Katı atık deponi alanı sızıntı sularının özellikleri, depolanan katı atığın niteliğine göre değişmekle beraber içerdikleri yüksek miktardaki organik maddeler, azotlu maddeler, ağır metaller, organik ve inorganik tuzlardan dolayı yeraltı ve yüzey sularının kirletilmesinin yanında toprak kirlenmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle, günümüzde sızıntı sularının arıtımı için birçok metot denenmektedir. Bu çalışmada; Mersin Büyükşehir Belediyesi II. Sınıf Katı Atık Düzenli Depolama Alanındaki Sızıntı Suyu Toplama Lagününden elde edilen atık suyun; elektrokoagülasyon arıtım yöntemi ile kirletici parametrelerin giderimi incelenmiştir. Elektrokoagülasyon ile artım sırasında akım yoğunluğu (50,100 ve 150 A/m2), reaksiyon süresi (15, 30, 45, 60, 120 ve 180 dk) ve elektrot cinsi(Alüminyum - Al/Al, demir - Fe/Fe ve paslanmaz çelik - SS/SS) parametrelerinin atık sudan kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve toplam fenol (TF) giderimi üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak yüksek kirlilik yüküne sahip atık sular için tasarlanacak kombine atık su arıtım sistemlerinde kullanılacak bir ön arıtımın, KOİ ve TF arıtma verimleri sırasıyla %48 ve %30 olmuştur. KOİ ve TF arıtma verimleri değerlendirildiğinde Elektrokoagülasyon işlemi; sonrasında yapılacak ile bir arıtım sisteminin arıtma verimini artıracak olup aynı zamanda kirlilik yükünü azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF LEACHATE WATER TREATABILITY WITH ELECTROCOAGULATION METHOD Although the characteristics of the leachate of solid waste landfill area vary according to the quality of the solid waste stored, they cause soil pollution as well as pollution of groundwater and surface waters due to the high amount of organic substances, nitrogenous substances, heavy metals, organic and inorganic salts they contain. Therefore, many methods are currently being tried for the treatment of leachate. In this study; Mersin Metropolitan Municipality II. Grade Solid Waste Landfill Leachate Collection Landfill obtained from the waste water; elimination of pollutant parameters by electrocogulation treatment method. Current density (50,100 and 150 A / m2), reaction time (15, 30, 45, 60, 120 and 180 min) and electrode type (Aluminum - Al / Al, iron - Fe / Fe and stainless steel) - The effects of SS / SS parameters on chemical oxygen demand (COD) and total phenol (TF) removal from wastewater were investigated. As a result, COD and TF treatment efficiencies of a pretreatment to be used in combined wastewater treatment systems to be designed for wastewater with high pollution load were 48% and 30%, respectively. When COD and TF purification efficiencies are evaluated, the electrocogulation process; will increase the treatment efficiency of a treatment system and reduce the pollution load at the same time.