Crohn hastalığında transabdominal intestinal ultrasonografi bulguları ile endoskopik aktivitenin karşılaştırılması
Comparison of transabdominal intestinal ultrasonographi̇c findings and endoscopic activity in crohn disease
  1. Tez No: 623470
  2. Yazar: MURAT GÜNALTILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Barsak duvar kalınlığı, Crohn hastalığı, Hastalık aktivitesi, Kolonoskopi, Transabdominal intestinal ultrasonografi, Crohn's disease, Colonoscopy, Disease activity, Intestinal wall thickness, Transabdominal intestinal ultrasonography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Crohn hastalığı (CH) tanısı ile takip edilen hastalarda transabdominal intestinal ultrasonografinin, kolonoskopide saptanan bulguları öngörmesindeki yeterliliğinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji kliniğinde takip edilen ve takipleri esnasında kolonoskopi yapılmış olan 18 yaşın üzerindeki Crohn hastaları alındı. Gebeler çalışma dışında bırakıldı. Toplam 57 hastanın demografik verileri, hastalık süresi, tanı yaşı, CH'nın tutulum alanları, laboratuvar sonuçları, daha önce yapılan görüntüleme raporları, almış oldukları tedaviler, yapılan kolonoskopi sonucunda saptanan Simple endoscopic activity score for Crohn's disease (SES-CD) sonuçları hasta dosyalarından retrospektif olarak elde edildi. Hastalara gastroenteroloji uzmanları tarafından transabdominal intestinal ultrasonografi (USG) yapıldı. Ultrasonografide barsak duvar kalınlığı ve doppler aktivitesi parametreleri incelendi. Kolonoskopi altın standart olarak alındığında USG bulgularının hastalık aktivitesini saptamasındaki tanı değeri incelendi. Bulgular: Çalışmaya 22 kadın 35 erkek toplam 57 hasta alındı. Hastaların ortalama yaşı 38.3 yıl idi. Hastaların ortalama takip süresi 63.7 ay saptandı. İleokonoskopide ileumda saptanan hastalık aktivasyonu altın standart olarak kabul edildiğinde USG duvar kalınlık artışı (>3mm) bulgusunun duyarlılığı %67, özgüllüğü %79, doğruluğu %70, pozitif prediktif değeri %89, negatif prediktif değeri %48 saptandı. İncelenen grupta duvar kalınlığı için kabul edilen 3 mm sınırından daha uygun bir değer saptanması için ROC eğrisi analizi yapıldı, 3.69 mm değeri saptandı. Patolojik duvar kalınlığı için limit değer 3,69mm alındığında duyarlılık %61, özgüllük %93, doğruluk %70 olarak saptandı. Doppler aktivitesi varlığının hastalık aktivitesini göstermedeki duyarlılığı %42, özgüllüğü %93, doğruluğu %56, pozitif prediktif değeri %94, negatif prediktif değeri %38 saptandı. Sonuç: İleokolonokopi bulguları altın standart olarak alındığında Crohn hastalığında transabdominal intestinal USG ile saptanan duvar kalınlık artışı ve/veya doppler aktivitesi sırasıyla % 70 ve % 56 doğrulukla aktif hastalığı göstermektedir. Ancak USG bulgularının normal olması aktif hastalığın dışlanması için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the accuracy of transabdominal intestinal ultrasonography in predicting the findings detected in colonoscopy in patients followed up with the diagnosis of Crohn's disease (CD). Material and method: Crohn's patients over 18 years old who were followed up at the Gastroenterology Clinic of Istanbul University-Cerrahpasa Cerrahpasa School of Medicine and who underwent colonoscopy during their follow-up were included in the study. Pregnant women were excluded from the study. Demographic data of 57 patients including; disease duration, age of diagnosis, areas of CH involvement, laboratory results, previous imaging reports, previous therapies, Simple endoscopic activity score for Crohn's disease (SES-CD) results obtained from the colonoscopy were obtained from the patient files retrospectively. Transabdominal intestinal ultrasonography (USG) was performed by the gastroenterology specialists. In ultrasonography, intestinal wall thickness and doppler activity parameters were examined. When colonoscopy was taken as the gold standard, the diagnostic value of USG findings in determining the disease activity was examined. Results: A total of 57 patients, 22 females and 35 males, were included in the study. The mean age of the patients was 38.3 years. The mean follow-up period of the patients was 63.7 months. The sensitivity of increased USG wall thickness finding (> 3mm) was 67%, specificity was 79%, accuracy was 70%, positive predictive value was 89% and negative predictive value was 48% if the disease activation detected at ileocolonoscopy was accepted gold standart. ROC curve analysis was performed in order to determine a more suitable value for the wall thickness than the accepted 3 mm limit and the value of 3.69 mm was detected. When the limit value of 3.69 mm was taken for pathological wall thickness; sensitivity was detected as 61%, specificity was 93%, and accuracy was 70%. The sensitivity, specifity, accuracy, positive predictive value and negative predictive value of the presence of doppler activity in showing disease activity was detected as 42%, 93%, 56%, 94% and 38%. Conclusion: When ileocolonocopy findings are taken as the gold standard; In Crohn's disease, increased wall thickness and / or doppler activity detected by transabdominal intestinal USG indicate active disease with an accuracy of 70% and 56%, respectively. However, normal USG findings are not sufficient to exclude active disease.