The place of energy security in the international relations theories on the axis of supply, demand & transit security
Arz, talep ve geçiş güvenlikleri ekseninde enerji güvenliğinin uluslararası ilişkiler teorilerindeki yeri
- Tez No: 623576
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Arz Güvenliği, Enerji Talep Güvenliği, Enerji Geçiş Güvenliği, Enerji Kaynakları, Uluslararası İlişkiler Teoriler, Energy Supply Security, Energy Demand Security, Energy Transit Security, Energy Resources, IR Theories
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmadaki ana amaç literatürde sadece enerji arz güvenliği adı altında incelenmiş olan enerji güvenliği meselelerini; arz, talep ve geçiş güvenliği olarak üç ayrı kolda inceleyip, enerji güvenliği olgusunun uluslararası ilişkiler teorilerindeki yerinin altını çizmektir. Bu doğrultuda çalışmanın giriş bölümünde teori ve pratiğin nasıl birleştirileceği konusunda bazı ipuçları verilmiştir. Girişi takip eden bölümlerde ilk olarak enerji kaynaklarının ve türlerinin tarihçesinden bahsedilmiş olup enerji konusunda bir çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra oluşturulan bu çerçeve enerji güvenliğine dair yapılan tanımlamalar ve enerji güvenliği konseptinin üç ayrı başlık altında incelenmesiyle doldurularak enerji güvenliği konsepti sağlam bir temele oturtulmuştur. Ardından, enerji güvenliği konsepti uluslararası ilişkiler disiplininde yer alan ana düşünce okulları ile bağdaşlaştırılarak, enerji güvenliğinin uluslararası ilişkiler disiplini içerisindeki yeri gözler önüne serilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise enerji güvenliğinin genel güvenlik konseptindeki diğer güvenlik dallarıyla olan ilişkilerine yönelik bazı tespitler ve açıklamalarda bulunulmuştur. Tüm bunlar kaynaklar üzerinde yapılan nitel araştırmaların toplanıp harmanlanması yoluyla yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda da enerji güvenliği olgusu hakkında yapılan araştırmalarda, sadece arz güvenliği değil talep ve geçiş güvenliği konularının da ayrı ayrı incelenmesi ile kapsamlı araştırmaların yapılmasının mümkün olacağı kanıtlanmış, ayrıca enerji güvenliğinin uluslararası ilişkiler disipliniyle olan teorik bağlarının altı da kalın çizgilerle çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the energy security issues which are examined in the literature only under the name of energy supply security; under three seperate headings supply, demand and transit security; and to emphasize the place of energy security in international relations theories. In this direction, some tips on how to combine theory and practice are given in the introduction part of the study. In the chapters following the introduction, firstly the history of energy sources and types are mentioned and a framework on energy has been established. This framework was then filled by defining energy security and examining the concept of energy security under three different headings. Afterwards, the concept of energy security was harmonized with the main schools of thought in the international relations discipline and the place of energy security in the international relations discipline was revealed. In the last part of the study, some determinations and explanations about the relationship between energy security and other security branches in the general security concept are given. All of this was done by gathering and blending the qualitative research on the sources. As a result of these researches, it has been proved that it will be possible to conduct comprehensive researches by examining not only supply security but also demand and transit security issues separately in the researches on the energy security phenomenon, and the theoretical links of energy security with international relations discipline are underlined in bold lines.