Türkiye'de 1980 sonrası kadın istihdamındaki değişim ve dönüşüm
Change and transformation in women employment in Turkey after 1980
- Tez No: 623845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, İşsizlik, İstihdam Değişim Dönüşüm, Women Employment, Unemployment, Employment Change Transformation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkemizde kadınların işgücüne katılımına bakıldığında OECD ülkelerine nazaran bir hayli geride takip edildiği görülmektedir. Bu halin başlıca nedenleri ülkemizde cinsiyet temelli bakışın egemen olması ve kadının esas görevinin çocuk bakımı ve ev içi düzenin sağlanması gerekliliği algısıdır. Ev içi imalatın istihdama dahil bulunmaması, kadınların uygulamış olduğu bu emeğin ücretsiz emek olarak değerlendirmesine sebebiyet vermektedir. Ülkemizde kadınların işgücüne katılmalarını çoğaltmak amacıyla bir takım yasal düzenlemeler ve projeler sürdürülse de istenilen duruma erişilmemiştir. Kadınların işgücü piyasasına dâhil olması hem iktisadi kalkınmayı hem de iktisadi büyümeyi etkisi altına almaktadır. Kazanç elde etmeye başlamış olan kadınların hem sosyal hem de iktisadi hürriyeti artmaktadır. Ülkemizde 2000-2018 seneleri arasında kadın istihdamı, kadın istihdamının yerini ve önemini aktarmanın amaç olarak belirlendiği bu çalışmada aynı anda müşterilerin kadın çalışanlara karşı sergilemiş olduğu tutumlarının ve kadın çalışanlara dair özelliklerin müşteri memnuniyeti üstündeki etkisinin tespit edilmesi şeklinde alt amaçlar da mevcuttur. Buradan hareketle çalışmada kadın çalışanların kuruluşlarda müşteri memnuniyetini temin etme ve arttırmadaki konumlarının ortaya koyulması ve kuruluşlarda daha çok geri planda çalışmakta olan kadın çalışanların niteliklerine göre daha ön planda çalışma şartlarının temin edilebilmesi bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
While examining the labor force participation of women, it is easily noticed that it is much lower than OECD countries. Main underlying causes are dominant viewpoint based on gender and the misperception that raising children and maintaining order inside the home is women's of top priorities. Indoor manufacturing is not accepted as employment; so this indoor labor made by women is defined as free of charge labor. Although some legislations and projects are being applied in our country with the aim of increasing the labor force participation of women, the desired targets still cannot be reached. Inclusion of women in labor market influences both economic progress and growth. Social and economic freedoms of women who have started generating income also scale up. In this study which aims to transmit the place and importance of women employment between 2000 and 2018 in our country; there are also subgoals consisting of customers' attitudes towards women laborers and determining the impact of women laborers' qualifications on customer satisfaction. From this point of view, this study constitutes great importance in terms of introducing the role of women laborers towards satisfying and increasing customer satisfaction levels. Moreover, this study carries a great deal of importance in regard to procuring better working conditions for women laborers in accordance with their qualifications who are working in second fiddle of organizations.