Sağlık turizmi kapsamında estetik uygulamalar üzerine bir araştırma: İstanbul ili Bakırköy ilçesi örneği
A study on the scope of health tourism for aesthetic applications on Bakirkoy district of Istanbul province sample
- Tez No: 623844
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Estetik Turizm, Medikal Estetik, Health Tourism, Aesthetic Tourism, Medical Aesthetics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yapılan bu tez çalışmasıyla İstanbul ilinin Bakırköy ilçesinde bulunan özel sağlık kuruluşlarında yapılan çalışmaların ışığında estetik turizm sektöründe Türkiye'nin mevcut durumunu incelemektedir.Sağlık turizmi kapsamında ülkemize estetik tedavi amacıyla gelen yabancı hastaların Türkiye'deki sağlık kuruluşlarına hangi kanallar vasıtası ile ulaştıklarını, Türkiye'yi tercih etme nedenlerini,sağlık kuruluşlarının sundukları sağlık hizmetlerine ek olarak sunulan hizmetleri ve yabancı hastaların Türkiye'de aldıkları sağlık hizmetlerinden memnuniyet düzeyi ortalamalarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Bu doğrultuda İstanbul ili Bakırköy İlçesindeki Özel Sağlık kuruluşlarına tedavi amaçlı gelen hastalara anket tekniği ile veri toplanmış olup, 240 adet anket formu istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Bu açıdan, araştırmanın cevaplamayı amaçladığı sorular şunlardır: Hastaların yaşı memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı,hastaların cinsiyeti memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı, hastaların eğitim durumu memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı,hastaların gelir düzeyi memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı,hastaların milliyetlerine göre memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı,hastaların uygulattığı estetik tıp uygulamaların çeşidine göre memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı,hastalara sağlanan sağlık hizmetlerinin yanında sağlanan diğer hizmetlere göre memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı ve hastalara hizmet alırken en çok şikayetçi oldukları konulara göre memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığı konularında estetik turizmin sağlık turizm üzerine olan etkilerini belirleyebilmek adına tanımlayıcı bir alan çalışması yapılmıştır. Çalışma literatür araştırması ve uygulama bölümünden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal yapısını oluşturmak amacıyla literatür araştırması yapılmıştır. Literatürii taraması kısmında öncelikle estetik turizmin Dünyada ve Türkiyedeki özellikleri, tehtidleri fırsatları ve Türkiye'de estetik turizmin geliştirilmesi gereken konuları anket tekniği kullanılarak araştırılmış ve açıklanmıştır. Sonuçlara ulaşabilmek için frekans analizleri yapılmış, memnuniyet düzeyi değişkenleri için tanımlayıcı istatistikler hesaplanmış ve demografik değişkenler ile hastaların en çok şikâyetçi oldukları konuların memnuniyet düzeyi ortalamalarında farklılık yaratıp yaratmadığını test etmek üzere anova testleri yapılmıştır. güvenilirlik analizi, normal dağılım testi analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, estetik turizm açısından mevcut durumunu inceleyerek sektöre ilişkin potansiyelini ortaya koymak, ülkemiz için estetik turizmin önemini vurgulamak ve sektördeki yerimizin geliştirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunmak amaçlanmıştır. Kaynak tarama yöntemi kullanılarak Türkiye'de estetik turizmin yeri detaylı bir şekilde incelenmiş ve analiz edilmiştir. Estetik turizm verileri çeşitli başlıklar altında değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili literatür taraması yapılarak geniş ölçüde ele alınan estetik turizmin önemine dikkat çekilmiştir. Türkiye'nin estetik turizm alanında oldukça yüksek potansiyele sahip olduğu saptanmış, farklı açılardan geliştirilmesi gereken alanlara yönelik çeşitli öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of studies on private health care facilities in Bakirköy district of Istanbul province on the aesthetic tourism sector in Turkey and the current situation. This study primarily examines the reasons behind why foreign patients prefer Turkey to receive healtcare services and how they make contact with health institutions in Turkey. Morever; The aim of this study is to determine whether the satisfaction level of health care institutions and other services is different according to demographic variables.Accordingly, data were collected by questionnaire from patients who came to Private Health institutions in Bakirköy district of Istanbul for treatment and 240 questionnaires were subjected to statistical analysis. This research, first; It examines whether the age of the patients makes a difference in the satisfaction level and whether the patient gender makes a difference in the average satisfaction level. Furthermore; whether the educational level of the patients makes a difference in the average satisfaction level and whether the differences in the income level of the patients make a difference in satisfaction. In the next stage; It compares the effect of patients' nationalities on the average satisfaction level and whether the patients make a difference in their satisfaction levels according to the type of aesthetic medical applications applied, and seeks to answer whether the other services provided to patients make a difference in the average satisfaction level. As a result, a descriptive field study was conducted in order to determine the effects of satisfaction levels on health tourism according to the subjects most frequently complained of while receiving services. The study consists of literature research and application section. In order to form the theoretical structure of the study, a literature search was conducted. The literature in the first part of the aesthetic features of tourism in the world and in Turkey, have been investigated using the threat of opportunities and issues need to be improved survey techniques and the aesthetics of tourism in Turkey is explained. In order to reach the results, frequency analyzes were conducted, descriptive statistics were calculated for the satisfaction level variables and anova tests were performed to test whether the differences between the demographic variables and the subjects that most patients complained about the satisfaction level averages. reliability analysis, normal distribution test analysis, correlation analysis and regression analysis were performed. In this study, it is aimed to reveal the potential of the sector by examining the current situation in terms of aesthetic tourism, to emphasize the importance of aesthetic tourism for our country and to make evaluations to improve our place in the sector. location of the source scanning method using aesthetic tourism in Turkey have been examined and analyzed in detail. Aesthetic tourism data were evaluated under various headings. The literature review on the subject has been made and the importance of aesthetic tourism has been emphasized.Turkey's aesthetic found in the tourist area which is quite high potential, several suggestions were put forward for the field to be developed from different angles.