Sakarya doğusuna geri çekilmenin askeri zaruretleri ve geri çekilme harekâtının icrası (20-25 Temmuz 1921)
Military necessity of withdraw to the east of the Sakarya River and execution of withdrawal operation (20-25 July 1921)
  1. Tez No: 623883
  2. Yazar: HAKAN BATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Sakarya Nehri, Geri Çekilme, İstiklal Harbi, Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, Batı Cephesi, Sakarya River, withdraw, War of Independence, Battle of KütahyaEskişehir, West Front
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın kazanan tarafı olan İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması kapsamında Anadolu topraklarını işgal ederken, Yunan Ordusu da 15 Mayıs 1919 yılında İzmir'e çıkmıştır. Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri, Türk Ordusunun galibiyetleri ile tamamlanmıştır. Anadolu Seferini kesin bir zaferle sonlandırmak maksadıyla Yunan Ordusu, birliklerini takviye ederek yeni bir taarruzi harekata başlamıştır. Başarılı Yunan taarruzları karşısında ağır kayıplar veren Türk Ordusu, güney kanadından kuşatılarak tüm ordunun imha olması tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle tüm birlikler, Afyon, Kütahya ve Eskişehir'i terk ederek Sakarya Nehri doğusuna kadar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu çalışmada, Türk Ordusu'nun Sakarya Nehri doğusuna kadar geri çekilmesini zorunlu kılan askeri sebepler ve 20-25 Temmuz 1921 yılları arasındaki geri çekilme harekâtının nasıl icra edildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As The Allies, winner of The First World War, began to occupy the Land of Anatolia within Mondros Ceasefire Agreement, Greek Army settled in Izmir on May 15th 1921. First and Second Inönü Battles ended up with achievement of Turkish Army. In order to end the Anatolian expedition with a victory, Greek Army renforced the troops and carried out a new attack. Turkish Army, which had great losses against successful Greek attacks, faced the treat of destruction of the whole Army by being surrounded through the south wing. That's why, all of the troops were obliged to withdraw to the east of the Sakarya River. In this study, military necessıty of withdraw to the east of the Sakarya River and execution of withdrawal operation between 20-25 July 1921 is tried to be explained.