Erkeklik, futbol ve taraftarlık habitusu: Gaziantepspor taraftar grubu 'Gençlik27' üzerine bir çalışma
Masculinity, football and supportership habitus: A study on Gaziantepspor fan group 'Gençlik27'
- Tez No: 623882
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik, taraftarlık, futbol, habitus, toplumsal cinsiyet, Masculinity, supporters, football, habitus, gender
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezin odak noktasını, toplumsal cinsiyet bağlamında“erkeklik”habitusu, inşa pratikleri, futbol sahalarında, taraftar tezahüratlarında/söylemlerinde yeniden üretilen eril iktidar stratejileri oluşturmaktadır ve erkekmerkezli alana dair bir çalışma söz konusudur. Toplumsal cinsiyet olgusuyla ilgili Türkiye'de“kadın kimliğine yönelik çalışmalar, ”erkek(lik)" çalışmaları göz önüne alındığında kuşkusuz daha yoğunluktadır. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında, -yeterince keşfedilmemiş bir alan olan- erkeklik nosyonunu ve futbol sahalarındaki eril inşa pratiklerini incelemek daha da ilgi çekici bir hal almaktadır. Bu tezin kapsamı gereği çalışma, futbol taraftarlarının eril söylemleri ve eril alışkanlıkları ile sınırlı kalmaktadır. Bununla birlikte, bu çalışma daha ileri araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır ve erkekliği incelemenin alternatif yollarına ilişkin tavsiyeler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation inquires the way“masculinity”is re-constructed in football field, through football supporter chants/ discourses, and men-centered spaces with a gender-oriented approach. It can be said that gender studies in Turkey mostly focused on woman identity rather than man (and masculinity). Considering the lack of enough analysis in this field of research, studying the masculinity and construction of masculine practices of football fields becomes even more compelling. Due to the scope of this dissertation, this study limits itself with the masculine practices of football fans and their masculine habitus. However, this study aims to contribute to the further research and provides advices to alternative ways of examining masculinity.