Sağlıklı gönüllülerde gecikmiş kas ağrısında farklı fizyoterapi yöntemlerinin etkisi
The effects of different physiotherapy approaches on delayed/onset muscle soreness in healthy volunteers
- Tez No: 623937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: gecikmiş kas ağrısı, manuel lenf drenajı, matriks ritm terapi, masaj, delayed onset muscle soreness, manual lymphatic drainage, matrix rhythm therapy, massage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı gönüllülerde biceps brachii kasına uygulanan eksantrik egzersiz protokolü sonrası oluşan gecikmiş kas ağrısında ödem, basınç-ağrı eşiği, eklem hareket açıklığı, izometrik kas kuvveti, güç hissi, algılanan ağrı ve yorgunluk üzerine manuel lenf drenajı, matriks ritm terapi ve masaj yöntemlerinin etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntem: 45 sağlıklı erkek gönüllü randomize olarak manuel lenf drenajı (MLD) (n=15), matriks ritm terapi (MRT) (n=15) ve masaj (n=15) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Katılımcıların demografik bilgileri alındıktan sonra, ödem değerlendirmesi için çevre ölçümü, basınç ağrı eşiği değerlendirmesi için Baseline® marka algometre cihazı, eklem hareket açıklığı değerlendirmesi için Baseline® marka dijital gonyometre, izometrik kas kuvveti ve güç hissi değerlendirmesi için Lafayette® marka el dinamometresi, algılan ağrı ve yorgunluk değerlendirmesi için görsel analog skalası kullanıldı. Tüm değerlendirmeler egzersiz öncesi, egzersizden hemen sonra, tedavi sonrası, egzersizden 24 saat, 48 saat ve 72 saat sonra gerçekleştirildi. Katılımcılar gecikmiş kas ağrısı oluşması için nondominant üst ekstremitede 1 maksimum tekrar ağırlığının %80 direncinde 4 set 20 tekrar eksantrik dirsek fleksiyonu yaptı. MLD grubuna yaklaşık 30 dakika manuel lenf drenajı yöntemi, MRT grubuna yaklaşık 20 dakika Matrixmobil cihazı (MaRhyThe, Germany) ile matriks ritim terapisi, masaj grubuna yaklaşık 15 dakika masaj uygulandı. Tüm tedaviler egzersiz protokolünden hemen sonra, 24 saat ve 48 saat sonra olmak üzere üç seans uygulandı. Bulgular: MLD, MRT ve masaj gruplarında ödem, basınç-ağrı eşiği, eklem hareket açıklığı, izometrik kas kuvveti, güç hissi farkı, algılanan ağrı ve yorgunluk skorları ortalamalarında gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Uygulanan egzersiz protokolünden sonra üç grupta da basınç-ağrı eşiği, eklem hareket açıklığı ve izometrik kas kuvveti azalırken, çevre ölçümü, algınan ağrı ve yorgunluk arttı. Üç grubun 72. saatteki ölçümleri protokol sonrası ile kıyaslandığında çevre ölçümü, basınç-ağrı eşiği, eklem hareket açıklığı ve izometrik kas kuvvetinde artış, algılanan ağrı ve yorgunlukta ise azalış görüldü. Sonuç: Çalışmanın sonucunda masaj, manuel lenf drenajı ve matriks ritm terapi yöntemlerinin değerlendirilen parametreler üzerine benzer etkileri olduğu bulundu. Bu sonuç doğrultusunda manuel lenf drenajı ve matriks ritm terapi yöntemlerinin gecikmiş kas ağrısı semptomlarının hafifletilmesinde ve kas hasarı sonrası iyileşmenin arttırılmasında uygulanabileceği düşünülmektedir. Gecikmiş kas ağrısı semptomları üzerine manuel lenf drenajı ve matriks ritm terapi yöntemlerinin etkilerini inceleyen geniş örneklem büyüklüğüne sahip, randomize-kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate and compare effects of manual lymphatic drainage, matrix rhythm therapy, massage methods on edema, pressure-pain threshold, range of motion, isometric muscle strength, force sense, perceived pain and fatigue in delayed onset muscle soreness that occurs after the eccentric exercise protocol applied to biceps brachii muscle in healthy volunteers. Materials and Methods: Forty-five healthy male volunteers were randomly divided into three groups as manual lymphatic drainage (MLD) (n = 15), matrix rhythm therapy (MRT) (n = 15) and massage (n = 15). Following recording the demographics of all participants, circumference measurement for evaluation of edema, Baseline® algometer for measurement of pressure pain threshold, Baseline® digital goniometer for measurement of range of motion, Lafayette® hand-held dynamometer for measurement of isometric muscle strength and force sense, visual analog scale for measurement of perceived pain and fatigue were used. All measurements were performed at before exercise, immediately after exercise, after treatment, 24 hours, 48 hours and 72 hours after exercise. Participants performed four sets of 20 repetitions of eccentric elbow flexions at 80% of 1 repetition maximum in the non-dominant upper extremity to induce delayed onset muscle soreness The MLD group received manual lymph drainage method for approximately thirty minutes, the MRT group received matrix rhythm therapy with Matrixmobile device (MaRhyThe, Germany) for approximately twenty minutes and the massage group received massage for approximately fifteen minutes. All physiotherapy methods were applied in three sessions as immediately, 24 hours and 48 hours after exercise protocol. Results: There was no statistically significant difference between the groups in the mean of edema, pressure-pain threshold, range of motion, isometric muscle strength, force sense difference, perceived pain and fatigue scores in MLD, MRT and massage groups (p>0,05). After the exercise protocol in all three groups, pressure-pain threshold, range of motion, and isometric muscle strength decreased, while circumference measurement, perceived pain and fatigue increased. When the measurements of the three groups at 72nd hours were compared with the post-protocol, circumference measurement, pressure-pain threshold, range of motion and isometric muscle strength were increased, and perceived pain and fatigue were decreased. Conclusion: As a result of the study, it was found that manual lymphatic drainage, matrix rhythm therapy and massage methods had similar effects on the evaluated parameters in all measurements. In line with this result, it is thought that manual lymphatic drainage and matrix rhythm therapy methods can be applied in alleviating the symptoms of delayed onset muscle soreness and increasing recovery after muscle damage. There is a need for randomized-controlled trials with large sample sizes that investigate the effects of manual lymph drainage and matrix rhythm therapy on delayed onset muscle soreness symptoms.