Avrupa insan hakları sözleşmesi bağlamında cinsel suç faillerinin kastrasyonu ve tıp hukuku açısından inceleme
The caststration of sex offenders in the context of the european convention of human rights and the review in terms of medical law
  1. Tez No: 623959
  2. Yazar: MURAT MACUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TÜMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kastrasyon, kimyasal kastrasyon, cerrahi kastrasyon, hadım, cinsel suç, cinsel suç faili, insan hakları, tıp hukuku, Castration, chemical castration, surgical castration, eunuch, sex crime, sex offender, human rights, medical law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma, kimyasal kastrasyon uygulamasının niteliği ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile tıp etiği ve hukuka uygunluğu konusunda kapsamlı bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü 2018 Adli İstatistikler Raporuna göre ülkemizde cinsel dokunulmazlığına karşı suçlar nedeniyle 41.409 kamu davası açılmış olup cinsel saldırı nedeniyle 18.732 vaka emniyet kuvvetlerine bildirilmiş 8.494'ü hakkında kamu davası açılmasına karar verilmiş; çocuğun cinsel istismarı nedeniyle 42.089 vaka emniyet kuvvetlerine bildirilmiş 16.801'i hakkında kamu davası açılmasına karar verilmiş; reşit olmayan cinsel ilişki nedeniyle 30.105 vaka emniyet kuvvetlerine bildirilmiş 1.124'ü hakkında kamu davası açılmasına karar verilmiş; cinsel taciz nedeniyle 28.584 vaka emniyet kuvvetlerine bildirilmiş 14.988'i hakkında kamu davası açılmasına karar verilmiş ve diğer nedenlerle emniyet kuvvetlerine bildirilen 21 vakanın 2'si hakkında kamu davası açılmasına karar verilmiştir. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılında yayınlamış olduğu Adli İstatistiklere göre Cinsel dokunulmazlığı karşı işlenen suçlarda 12-15 yaş arasındaki sanıklardan 2.693'ü erkek, 61'i kız; 15-18 yaş arasındaki sanıklardan 2.526'sı erkek, 51'i kız, 18 yaş ve üzerindeki sanıklardan 33.419'u erkek, 659'u kızları oluştururken 40 belirsiz kimlik ile yabancı sanıkların 2.191'inin erkek 200'ünün kız olduğu ve 1 tüzel kişinin ilgili suçtan yargılanmak üzere toplamda 41.841 kişinin ceza mahkemelerinde yargılandığı rapor edilmiştir. 2018 yılında verilen kararlar incelendiğinde ise 25.921 (%51,4) sanık hakkında mahkumiyet kararı verildiği, 9.445(%18,7) sanık hakkında beraat kararı verildiği, 4.623(%9,2) sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği, 2.946(%5,8) sanık hakkında yetkisizlik, görevsizlik ve birleştirme kararı verildiği ve 7.525(%14,9) sanık hakkında başka karar verilerek toplam 50.460 yargılamanın sonuçlandığı rapor edilmiştir. Tespit edilen istatistikler neticesinde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların gündemi ve toplum vicdanını sık sık rahatsız eder hale geldiği görülmektedir. TCK m.102-105 arasında düzenlenen suç tiplerine karşı öngörülen cezalandırma ve güvenlik tedbirleri yöntemlerinin yetersiz kaldığının düşünülmesi nedeniyle toplum nezdinde kastrasyon cezalandırması sık sık gündeme getirilmektedir. Yaptığımız çalışmada tıbbi müdahaleler yönünden kastrasyon uygulamasının iç hukuka ve tarafı bulunduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygunluğu tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This research is intended to provide comprehensive information on the nature of chemical castration practice and its ethical and legal compliance with the European Convention on Human Rights. According to the 2018 Forensic Statistics Report of the Ministry of Justice General Directorate of Criminal Records and Statistics, 41.409 public lawsuits were filed for crimes against sexual immunity in our country and 18.732 cases were reported to the police for sexual assault; public lawsuits were filed for 8,494 of them. 42,089 cases were reported to the security forces due to sexual abuse of a child; public lawsuits were filed for 16,801 of them. 30,105 cases were reported to the security forces due to underage sexual intercourse; public lawsuits were filed for 1,124 of them. 28,584 cases were reported to the security forces due to sexual harassment; public lawsuits were filed for 14,988 of them. 21 cases were reported to the police for other reasons and public lawsuits were filed for 2 of them. While 2.693 of the defendants between the ages of 12-15 in crimes against sexual immunity were male and 61 were female; of the defendants aged 15-18, 2,526 were male, 51 were female, and of the defendants aged over 18, 33,419 were male and 659 were female; among 40 unidentified and foreign defendants 2,191 of them were male and 200 of them were female. It is reported that including these and 1 legal entity; a total of 41,841 people were faced trial in criminal courts. When the claims made in 2018 were examined it is shown that 25.921 (51.4%) defendants were convicted, 9,445 (18.7%) were acquitted, for 4,623 (9,2%) of them it was decided to defer the announcement of the verdict, for 2,946 (5,8%) of them desicions of ejection of venue, lack of jurisdiction and joinder were given, for 7,525 (14,9%) of them it was given other verdicts and a total of 50,460 trials were concluded. As a result of the statistics, it is seen that the crimes committed against sexual immunity are frequently on the agenda of the country and it becomes disturbing to the conscience of the society. Because of the fact that the methods of punishment and security measures envisaged against the crime types regulated in Article 102-105 of the TCK are considered to be insufficient, the practice of castration is frequently brought to the agenda. In this study, the compliance of castration practice with domestic law and the European Convention on Human Rights will be discussed in terms of medical interventions .