Deniz yolu ile eşya taşımalarında taşıyanın sorumluluğu
Responsibility of the carrier for transportation of goods by sea
  1. Tez No: 624027
  2. Yazar: HAKAN ŞEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ YÖRDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Taşımacılığı, Navlun Sözleşmesi, Taşıyanın Sorumluluğu, Sorumluluğun Sınırlandırılması, Uluslararası Konvansiyonlar, Maritime Transport, Freight Contract, Liability of the Transporter, Limitation of Liability, International Conventions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Küreselleşme ile beraber artan dünya ticareti, hızlı, güvenilir ve çok daha ucuz olmasından dolayı deniz taşımacılığına ilgiyi arttırmıştır. Deniz taşımacılığı büyük yatırımlar ve risklerde içeren taşımacılık yoludur. Deniz yolu ile eşya taşımalarının en önemli konularından biri taşıyanın, yükle ilgililere karşı olan sorumluluğu olmaktadır. Taşıyan ile taşıtan arasında sorumluluk açısından menfaat dengesini sağlamak için uluslararası düzenlemelere gidilmiştir. Uluslararası hukuk alanında ilk başarılı düzenleme 1924 tarihli“La Haye”(Brüksel) konvansiyonudur. 1968 tarihli“La Haye/Visby”kuralları ise“La Haye”kurallarını tadil etmiştir. Gelişen modern ihtiyaçlara cevap verebilmesi için 1978 tarihli“Hamburg Kuralları”düzenlenmiştir. Ancak ABD dâhil olmak üzere gelişmiş devletlerden hiçbiri bu konvansiyona taraf olmamıştır. Bunun üzerine daha önceki konvansiyonların yerine geçmek amacıyla 2009 tarihinde“Rotterdam Kuralları”imzalanmıştır. Tez çalışmamızda öncelikle, deniz yolu ile eşya taşımalarında taşıyanın sorumluluğun kaynağını oluşturan navlun sözleşmelerinin niteliği incelenecektir. Daha sonra Türk Ticaret Kanununda düzenlenen taşıyanın sorumluluğu, sorumluluğun sınırlandırılması ve sorumsuzluk hallerine ilişkin hükümler; doktrindeki görüşler, mahkeme kararları ve uluslararası konvansiyonlardaki gelişmeler ışığında detaylıca analiz edilecektir. Son olarak da uluslararası konvansiyonlarda düzenlene hükümler karşılaştırmalı analiz yapmak suretiyle taşıyanın sorumlulukları ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Globalization with increasing world trade has increased interest in maritime transport because it is fast, reliable and much cheaper. Maritime transport is a way of transport involving large investments and risks. One of the most important issues of transporting goods by sea is the responsibility of the carrier for the cargo concerned. International regulations have been made to ensure the balance of interests in terms of responsibility between the carrier and the shipper. The first successful arrangement in the field of international law is the 1924 dated“La Haye Convention”(Brussels).“The La Haye / Visby Rules”of 1968 modified“La Haye's Rules”.“The 1978 Hamburg Rules”were arranged in order to meet the modern needs. However, none of the developed states, including the United States, have become parties to this convention.“Rotterdam Rules”were signed in 2009 to replace previous conventions. In this thesis study, the nature of the freight contracts which constitute the source of the responsibility of the carrier will be examined. Then, the provisions of the responsibility of the carrier carried out in the Turkish Commercial Code, the limitation of liability and irresponsibility; the views in the doctrine will be analyzed in detail in the light of court decisions and developments in international conventions. Finally, we will try to put forward the responsibilities of the carrier by conducting comparative analysis of the provisions regulated in international conventions.