İslam hukukunda İcmâ'ın neshi ve İcmâ ile nesih
Abrogating Ijmaa and abrogated by Ijmaa in Islamic law
- Tez No: 624026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Nesih, İcmâ, Kitap, Sünnet, Şer'î, Naskh, Ijma, Book, Sunnah, legislation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmamızda kitap, sünnet ve kıyasın yanında icmâın da islâm hukukunun ana kaynaklarından biri olduğu, şer'î hükümleri ispatlamasındaki yeri ve önemi aktarılmıştır. Ayrıca neshin mahiyeti, kısımları, şer'î hükümler arasında nesih olup olmadığı gibi tezimizle alakalı konulara da değinilmiştir. Çalışmamızda, islâm hukuku ana kaynaklarından biri olan icmâın, diğer şer'î delillerle neshi ve bu delilleri neshetmesinin olanağı ele alınmıştır. İcmâın neshini câiz görmeyenlerin kimler olduğu ve görüşlerine dair sundukları delillerin neler olduğu aktarılıp değerlendirilmiştir. Aynı şekilde icmâın neshini ve icmâ ile neshi câiz görenlerin kimler olduğu ve bu görüşlerine dair sundukları deliller aktarılıp değerlendirilmiştir. İcmâın neshi ve icmâ ile nesih konusundaki görüşlerin, hangi konularda birleştikleri ve hangi konularda ayrıştıklarının tespiti de yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma neticesinde, icmâın neshi ve icmâ ile neshin câiz olmaması görüşünde olanların delillerinin daha kuvvetli olduğu, bu sebeple icmâın neshinin ve icmâ ile neshin mutlak anlamda câiz olmaması görüşünün daha güçlü olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research deals with meaning Ijma' (Consensus), which is one of the main sources of Islamic legislation –sources of Sharia- besides to Holly Book (Quran), Sunnah ( Prophet Muhammad's known traditions and says), and Qiyas (Analogy). İt also deals with meaning of Naskh ( Abrogation) and discusses Ijma' and Naskh as a term presenting some issues that related to them. The research also discusses the possibility of Abrogating –removing- Ijma` by any of the sources of Islamic legislation, or the possibality of removing any of them by Ijma'. İt also shows that Muslim jurists are divided into two groups according to their perspective about abrogating Ijma', or abrogating by it. One group agrees and belives it is possible, and the other disagrees. we mentioned both groups` proofs they provided to support their point of view. We also clarify in which subjects they agreed with each other, and which ones they disagreed. By the end of the research we clarify that the proofs provided by the Muslim jurists who disareed is stronger, and as result we concluded that arogating Ijma' or abrogating by it is uneccaptable and impossible in any way.