Trabzonlu Hazînedar-Zâde Âgâh Osman Paşa Divanı (İnceleme-tenkitli metin)
The Diwan by Hazinedar-Zade Agah Osman Pasha of Trabzon (Literary-critical analysis)
  1. Tez No: 624157
  2. Yazar: SEDANUR UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİRE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, Divan, Hazînedar-zâde Âgâh Osman Paşa, nineteenth century, Diwan, Hazinedar-ZadeAgah Osman Pasha
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 574
Özet
Bu çalışma, Trabzonlu Hazînedar-zâde Âgâh Osman Paşa Divanı'nın tenkitli metnini ve edebî açıdan incelenmesini ihtiva etmektedir. Hazînedar-zâde Âgâh Osman Paşa, 19. yüzyıl şair ve devlet adamlarındandır. 1831-1906 yılları arasında yaşayan ve Osmanlı Devleti'nin en kritik dönemlerine şahitlik eden şair, uzun yıllar boyunca alay beylik ve kumandanlık unvanıyla devletin çeşitli vilayetlerinde görev yapmıştır. Çalışmada, Âgâh Osman Paşa'nın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Şairin divanı günümüz alfabesine aktarılarak mevcut nüshalarda karşılaştırma yoluna gidilmiş eser şekil ve muhteva açısından incelenmiştir. Klâsik bir divan görünümünde olan eserde, tarih manzumeleri ve gazellerin büyük bir hacme sahip olduğu belirlenmiştir. Tarih manzumeleri ve kasideler okuyucuya dönem hakkında açıklayıcı bilgiler sunmakla birlikte kasidelerin, birer şikâyetname özelliği göstermeleri açısından ayrı bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is intended to carry out a critical and literary analysis of the Diwan written by Hazinedar-ZadeAgah Osman Pasha of Trabzon. Hazinedar-ZadeAgah Osman Pasha is one of the officials and poets of the nineteenth century. Living from 1831 to 1906 and witnessing the most critical periods of the Ottoman State, this poet worked at different positions in different states as the chief of cavalrymenand commander. The study provides information about the life and literary craftsmanship of the poet. His diwan has been transcribed, compared to other existing manuscripts, and examined with respect to form and content. It is realised that historical poems and odes cover most of the diwan, which has a form similar to classical diwans. Historical poems and odes are important in that they not only provide explanatory information about the period in which it was written but also have characteristics peculiar to complaint poems.