Siirt Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2018 yılında yapılan müracaatların değerlendirilmesi
Evaluation of applications made in 2018 to Siirt Family, Provincial Directorate of Labor and Social Services
- Tez No: 624387
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile, Engelli, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Refah Devleti, Sosyal Hizmet, Sosyal Refah, Sosyal Politika, Family, Social Policy, Ministry of Family and Social Policies, Social State, Social Work, Social Welfare
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışma, sosyal devletin temel konularını ve Türkiye sosyal devlet kavramlarını içermektedir. Bu kavramlarla birlikte çalışmanın önemli bir kısmını ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Siirt İl Müdürlüğü'nde yapılan araştırma oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Siirt İl Müdürlüğü'ne 2018 yılı içerisinde yapılan müracaat sayısının belirlenmesi, başvuruların görüntüsünün ortaya konulması, bireylerin ve ailelerin ihtiyaçlarının karşılanma düzeyi ve Siirt İl Müdürlüğü'ndeki müracaatyoğunluğunun birimler açısındanincelenmesi amaçlanmıştır. Dosyaların incelenmesinden sonra nicel veriler toplanarak değerlendirme yapılmıştır. İlçe ve köylerde nüfusun daha yoğun olduğu Siirt ilinde bireylerin ve ailelerin çoğunlukla ihtiyaç duyduğu hizmetler belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda mevcut aile politikalarının değerlendirilmesi, farklı bir bakış açısı getirilmesi ve geliştirilmesi yönünde katkı sağlamak hedeflenmiştir. Çalışma, Siirt İl Müdürlüğü ile birlikte Sosyal Hizmet Merkezi'ndeki uzmanların gözetiminde ve onların da bilgi toplama aşamasındaki değerli görüş ve katkılarıyla, her birimin arşivindeki dosyalar birer birer incelenerek, araştırma başlıklarının bulunduğu forma birimler özelinde veriler kaydedilmiştir. Elde edilen veriler çalışmanın sonunda Siirt İl Müdürlüğü ile paylaşılmıştır. Dosyaların incelenmesi yoluyla gerçekleştirilen araştırmadan elde verilere bakıldığında, toplamda 2167 dosya incelenmiştir. 2018 yılı içerisinde en çok dosya bulunan birime bakıldığında, 1577 dosya ile Evde Bakım biriminin ilk sırada olduğu görülmüştür. Evde Bakım biriminin ardından sırasıyla SED biriminde 293, KMÇ biriminde 80, EYBR biriminde 61, İSKİ biriminde156 dosyanın bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study comprise the main subject of the social state fundamentals and concepts of social state in Turkey. Together with these concepts, an important part of the study consists of the research carried out in the Siirt Provincial Directorate of the Ministry of Family, Labor and Social Services, formerly known as the Ministry of Family and Social Policies. In this study, it was aimed to determine the number of applications which made in 2018 to the Ministry of Family and Social Policies, to reveal the profile of the applications, to meet the needs of the individuals and families and to examine the intensity of the application in Siirt Provincial Directorate in terms of units. After the examination of the files, quantitative data were collected and evaluated. In the districts and villages where the population is higher, in Siirt province, most of the services that individuals and families' need are determined. For this purpose, it is aimed to evaluate existing family policies, to provide a different point of view and to contribute to the development. When the data obtained from the research carried out by examining the files were examined, a total of 2167 files were examined.Looking at the units with the most files in 2018, with 1577 files, the Home Care unit ranked first. Following the Home Care Unit, there were 293 files in SED, 80 in KMC, 61 in EYBR, 156 in ISKI, respectively. The study was conducted with the Siirt Provincial Directorate under the supervision of the experts in Social Work Center and with their valuable opinions and contributions during the data collection process. The data were shared with Manisa Provincial Directorate at the end of the study