Cumhuriyet Senatosu ve Erzincan senatörleri
Republican Senate and senators of Erzincan
- Tez No: 624555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ZİYA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Parlamento, Senato, Anayasa, Senatör, Erzincan, Parliament, Senate, Constitution, Senator, Erzincan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
1961 Anayasasına göre yasama organı olan TBMM, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu adlı iki meclisten meydana gelen bir parlamentodur. Senato tabii üyeler, cumhurbaşkanınca seçilen üyeler ve genel oyla seçilen 150 üyeden oluşmaktadır. Türkiye siyasal hayatında 1961-1980 yılları arasında çift meclis sistemi içerisinde TBMM'de üst meclis sıfatıyla faaliyetlerini yürüten Cumhuriyet Senatosunda Erzincan da seçimle temsil edilmiştir. Bu dönemde Erzincan'da toplamda üç isim, senatör seçilmiştir. Esas itibariyle Cumhuriyet Senatosunun kuruluş sürecini ve on dokuz toplantı yılı içerisinde Erzincan Senatörlerinin faaliyetlerini konu alan bu tez çalışmasında Türkiye'de parlamentonun gelişim süreci de ana hatlarıyla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
According to the 1961 Constitution, TBMM is a Parliament consisting of National Assembly and the Senate of the Republic. The Senate has 150 members: Inborn members, Chosen members and Quota members selected by the President of the Republic. In Political History of the Republic of Turkey in bilateral parliamentary system between the years 1961-1980, in the Senate of the Republic carrying out the activities as the upper house in TBMM, Erzincan has been represented. In this period, three members in Erzincan were elected. In this study, the establishment of the Senate of the Republic and the activities of Erzincan Senators during nineteen meetings-years were investigated and development process of the Parliament in Turkey was introduced in details.