Pıerre Bourdieu sosyolojisinde sembolik şiddet bağlamında toplumsal cinsiyet eşitsizliği
Gender inequality in the context of symbolic violence in Pierre Bourdieu's sociology
- Tez No: 624627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pierre Bourdieu, Sembolik Şiddet, Yeniden Üretim, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Eril Tahakküm, Pierre Bourdieu, Symbolic Violence, Reproduction, Gender Inequality, Masculine Domination
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, ilk bölümde Bourdieu'nün yaşamı, eserleri ve temel kavramları açıklanarak kavramsal bir zemin oluşturmayı hedeflemiştir. İkinci bölümde şiddet, sembolik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği kavramları açıklandıktan sonra, Bourdieu sosyolojisi bağlamında sembolik şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği arasındaki bağlantı açıklanmıştır. Bourdieu'ye göre toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürdürülmesinde sembolik şiddetin önemli bir etkisi söz konusudur. Yürütülen çalışmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sürdürülmesinde sembolik şiddetin rolü olduğunun ispatlanması amacıyla literatür taraması tekniğinden faydalanılmıştır. Bourdieu, erkek tahakkümünde kadınların da payı olduğunu belirterek, eril tahakkümden kurtulabilmenin yegâne yolunun, yeniden üretim stratejilerinin topyekûn yapısökümüne uğratılması olduğunu savunur. Bu bağlamda son bölümde, toplumsal cinsiyet çalışmalarına yeni bir perspektif sunan Bourdieu'nün, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yönelik bir direnç imkanı olarak sunduğu düşünümsellik kavramı ayrıntılı olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to create a conceptional base on the first chapter, explaining Bourdieu's life, works and basic concepts. On the second chapter, the connection between symbolic violence and social gender inequality is clarified within the context of Bourdie's sociology, after the concepts of violence, symbolic violence and social gender inequality are explained. According to Bourdieu, symbolic violence has a major contribution to carrying on social gender inequality. In this research, literature review technique was used to prove that symbolic violence has a role in carrying on social gender inequality. Bourdieu marks that women also have a part in male dominance and argue that the sole way of being free from male dominance is all out deconstuction of reproduction strategies. In this context, the concept of reflectivity presented by Bourdieu, who offers a new perspective to gender studies, as a possibility of resistance towards gender inequality is discussed in the last section.